Skup „Savremena proizvodnja povrća“

PinterestFacebookTwitterShare

Skup povrtara južne Srbije pod nazivom „Savremena proizvodnja povrća“ biće održan 27. januara u Belom holu Doma Vojske u Nišu.


Organizatori ovog skupa su Uprava za poljoprivredu i Udruženje Niški povrtar.

Slične skupove do sada je organizovao Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu sa udruženjem Vojvođanski povrtar, ali na jugu Srbije ovo je prvi put.

– Mi smo nekoliko godina bili tamo i posećivali njihovu manifestaciju i naši poljoprivredni proizvođaci su bili zadovoljni tim posetama, pa smo ovom prilikom odlučli da nešto tako organizujemo i kod nas. S obzirom na to da se ovakav skup ne organizuje nigde južno od Beograda, ovo je prvi put da se neko upušta u organizaciju takvog skupa – kaže Slobodan Dudić iz Uprave za poljoprivredu.

O tome da je za učešće na skupu veliko interesovanje govori i činjenica da se za kratko vreme prijavilo petnaestak firmi iz  Niša i regiona, među kojima su hemijske i semenske kuće, kao i proizvođači opreme za navodnjavanje. Hol Doma Vojske može da primi oko 20 izlagača, tako da ima još par mesta za prijavljivanje zainteresovanih firmi.

Za vreme trajanja skupa biće organizovana i predavanja koja će obuhvatiti razne teme, od proizvodnje kvalitetnog semena povrća do tehnologije proizvodnje paprike, ali i drugih kultura.

 – Ovaj skup je izuzetno značajan jer ćemo na jednom mestu okupiti proizvođače sa juga Srbije, sve firme sa kojima sarađujemo i eminentne profesore koji će nam ovom prilikom predstaviti i dostaviti najnovija saznanja iz oblasti proizvodnje povrća na ovom području. Najvažnije je da ljudi saznaju koje nas novine očekuju, a s obzirom na to da su se pojavile štetočine i bolesti u našim zasadima i koje bismo mere trebali da preduzmemo da bismo imali što manje gubitaka – kaže Dejan Lazić iz Udruženja Niški povrtar.

Skup počinje u 8 sati, a svi zainteresovani proizvođaci mogu da se prijave na sajtu ili da pozovu Upravu za poljoprivredu gde mogu dobiti konkretnije informacije.

Prisustvovanje skupu i predavanjima je besplatno i otvoreno je za sve poljoprivrednike, kao i sve zainteresovane da se više informišu o savremenoj proizvodnji povrća.