Padavine dobro došle pšenici

PinterestFacebookTwitterShare

Pšenica i druge ozime kulture su u vrlo dobrom stanju, a padavine ovih dana su dragocene jer znatno povećavaju zalihe vlage u zemljištu, što će biljkama pogodovati na proleće, izjavio je danas Tanjugu upravnik Odeljenja za strna žita pri novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Srbislav Denčić. 

Kiše na području Vojvodine i temperature vazduha, visoke za ovo doba godine, omogućuju nastavak vegetacije tako da pšenica ne “miruje” nego raste i razvija se, ali naravno nešto usporenije, rekao je on naglasivši da površine posejane u optimalnom roku odlično izgledaju.

Biljke na tim njivama su u fazi bokorenja, imaju tri do četiri lista i u dobroj su kondiciji, a zahlađenje koje se očekuje ne može im naškoditi jer novosadske sorte, koje su kod nas zastupljene u najvećoj meri, mogu da izdrže temperature i do 17 stepeni Celzijusovih ispod nule, objasnio je Denčić.

On je ratarima preporučio da obave analizu zemljišta kako bi buduće prihranjivanje useva obavili na najbolji način i napomenuo da krajem ovog ili početkom idućeg meseca treba dati udarnu dozu od 60 odsto ukupne količine azotnog đubriva, a ostatak početkom marta.

Prema podacima republičkog Zavoda za statistiku, pšenicom je prošle jeseni u Srbiji posejano 473.000 hektara.