Subotički „Agrokombinat“ ide u prodaju – Mali akcionari strahuju od nove prevare

PinterestFacebookTwitterShare

„Agrokombinat“, nekada jedno od najvećih poljoprivrednih dobara u Bačkoj, uskoro će se naći u prodaji, sa procenjenom početnom cenom od 7,6 mil EUR.
 
Kombinat se prodaje u statusu bankrota, koji je proglašen nakon drugog neuspelog stečaja, uvedenog 2009. godine, te je za prodaju zadužen Trgovinski sud u Subotici. Predstavnik malih akcionara Josip Ivanković upozorio je na jučerašnjoj konferenciji za štampu da je realna cena Kombinata oko 10 mil EUR, te da, nakon što je proteklih godina prodat dobar deo poslovnih zgrada i ostalih objekata gotovo u bescenje, postoji opasnost da ovog puta i preostala celokupna imovina kombinata sa svom zemljom od oko 1.300 hektara bude prodata ispod cene.
 
– Nama je jasno da iza ovoga stoji i državni vrh, jer problem „Agrokombinata“, koji je 2005. godine gurnut u stečaj bez ikakvih ekonomskih opravdanja, traje veoma dugo, a mi sve vreme tražimo pomoć i upozoravamo na ono što se u njemu događa. Međutim, sada idu izbori, i vlasti je potreban novac da bi ih dobila, pa smo uvereni da je i ova prodaja upravo zbog toga sada pokrenuta – kaže Ivanković.
 
„Agrokombinat“ je pre početka stečaja procenjen na 16 mil EUR, imao oko 7.500 hektara zemlje i 650 zaposlenih. Nakon stečaja upravljanje kombinatom odnosno ključne odluke donosio je najveći poverilac „Victoria grupa“, koja je praktično i dozvolila da se dobar deo imovine do sada prodaje gotovo upola cene. Taj novac, međutim, nije upotrebljen za vraćanje dugova i saniranje kombinata, već je ulagan u proizvodnju, od koje međutim svih ovih godina nikakve zarade nije bilo. Zbog svih tih sumnjivih poslova, Skupština malih akcionara „Agrokombinata“ podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih lica, još 2009. godine, ali ništa nije preduzeto.