Tokio će smanjiti uvoz nafte od Teherana

PinterestFacebookTwitterShare

Japan će preduzeti korake za smanjenje uvoza nafte iz Irana, rekao je japanski ministar finansija Jun Azumi.
 
“Želimo da preduzmemo planirane i konkretne korake da smanjimo uvoz nafte iz Irana, koji sada iznosi oko 10 odsto”, rekao je Azumi nakon sastanka sa američkim ministrom finansija Timotijem Gajtnerom u Tokiju.
 
Gajtner je trenutno na turneji u Aziji pokušavajući da dobije podršku Kine i Japana za oštrije sankcije za iransku naftnu industriju kao odgovor na nuklearni program te zemlje.
 
Tokom boravka u Kini Gajtner je apelovao da Kinezi značajno smanje uvoz nafte iz Irana, ali nije dobio istu podršku. Gajtner je pohvalio odgovor Japana na napore međunarodne zajednice da poveća pritisak na Iran zbog nuklearnih ambicija te zemlje.
 
“Cenimo podršku Japana koji je stao uz nas i međunarodnu zajednicu”, rekao je on.
 
Zapadne nacije veruju da Iran, koji je već na udaru velikog broja međunarodnih sankcija, pokušava da izgradi tajni nuklearni program, ali Teheran insistira da mu je nuklearna energija potrebna samo za civilne svrhe.
 
Gajtner je dodao da Iransku centralnu banku treba isključiti iz svetskog finansijskog sistema, a prihode Irana od izvoza nafte treba smanjiti.
 
Međunarodna agencija za atomsku energiju /IAEA/ potvrdila je u ponedeljak da je Iran započeo proces obogaćivanja uranijuma na nivo od 20 odsto u nuklearki Fordo.