Upozorenje šefa „Fijata“

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska auto-industrija mora da smanji kapacitete za 10 do 15 odsto, kao odgovor na pad tražnje koja će se najverovatnije nastaviti i u 2014. godini, izjavio je šef „Fijata“ i američkog „Krajslera“ Serđo Markione u Detroitu.


Takvo dramatično kresanje kapaciteta, koje podrazumeva masovne otkaze u trenutku kada se Evropa tetura zbog ekonomskih poremećaja i koja još nije rešila problem dugova, biće teško ostvariti, priznao je Markione.

„To je predmet teške diskusije“, rekao je Markione na marginama Svetskog konkresa automotiv njuza u Detroitu, gde je u toku u međunarodni sajam automobila, prenela je agencija Frans pres.


„Ja vam garantujem da će uslediti vrlo negativne reakcije iz evropskih zemlja na moje sugestije“, dodao je prvi čovek dva auto giganta.

„Fijatove“ fabrike u Italiji sada rade s manje od 60 odsto kapaciteta, što je Markione ocenio kao „neodrživo“ i naglasio da takva situacija odražava stanje i u drugim evropskim auto-kompanijama.

Italijanska kompanija postigla je „istorijski“ sporazum sa sindikatima prošlog meseca koji omogućava „Fijatu“ da vrati proizvodnju modela „panda“ iz Poljske u Italiju.

„Ako su sindikati spremni za prihvatanje sporazuma i ako je pružena mogućnost za razvoj proizvodne infrastrukture do tačke na kojoj možemo biti konkurentni u odnosu na međunarodnu konkurenciju, onda moramo da nastavimo da sprovodimo taj dogovor“, naglasio je Markione.

Auto-industrija na prekretnici


Evropa se nalazi na prekretnici i mora da odluči da li će „zadržati održivu industriju ili neće“, smatra Markione.

Amerika je bila spremna na, prema njegovim rečima, preduzimanje oštrih mera kakve su zatvaranje neproduktivnih pogona i otkazi stotina hiljada radnika i uspela je da spase proizvođače kola i sada ima profitabilnu auto-industriju.

Evropski političari, međutim, obezbeđivali su kredite za premošćavanje i za nastavak proizvodnje u periodu 2008-2009. godine, ako auto-kompanije pristanu da ne optuštaju radnike. Time su postavljeni nejednaki uslovi poslovanja i stvorena je jedna neprofitabilna proizvodna baza, procenjuju analitičari.

Zatvaranje fabrika nije dovoljno da bi se rešio problem, kazao je Markione i dodao da se istovremeno mora obaviti konsolidacija industrije.

Direktor „Fijata“ potvrdio je da će kompanija nastaviti da se udružuje sa „Krajslerom“ i da širi alijansu „Fijat-Krajsler“, ali nije pokazao entuzijazam za evropske partnere.