Nemci traže od Poljske da odustane od nuklearke

PinterestFacebookTwitterShare

Nemačka i lokalne samouprave poslale su 20.000 pisama u kojima mole poljskog ministra privrede Valdemara Pavlaku da njegova zemlja odustane od izgradnje svoje prve nuklearne elektranE, javljaju danas poljski mediji.


Poljska planira da izgradi svoju prvu nuklearku do 2020. godine i smanji zavisnost od uglja iz koga se sada u toj zemlji proizvodi čak 90 odsto električne energije, što joj znatno otežava poštovanje granica emitovanja gasova zagađivača na koje se obavezala Evropska unija.

Za sada nije odabrana jedna od tri lokacije koje odgovaraju po tehničkim parametrima za elektranu, ali po svoj prilici nuklearka će biti u Pomeraniji, na severozapadu Poljske, ka granici sa Nemačkom.

Vlada kancelarke Angele Merkel zvanično se drži stava da Poljska ima pravo da razvija nuklearnu energetiku, nezvanično, međutim, nastoji da nagovori zvaničnu Varšavu da od toga odustane i orijentiše se na obnovljive izvore energije, piše današnja Gazeta viborča.

Nemačka je sličan stav zauzela i prema planovima Češke da izgradi još dva bloka nuklearne elektrane Temelin kraj austrijske granice, a ČEZ je računao da bi izgradio i tri bloka u postojećim nuklearnim elektranama u Evropi, ali je zbog krize za sada odustao od tog inostranog projekta. Znatno oštrije od Nemačke protiv dogradnje Temelina protestuje Austrija.

Češka je inače u prvoj svetskoj rang listi zemalja koje navodno poseduju nuklearno oružje ili nuklearni materijal koriste u civilne svrhe, plasirala na treće mesto u grupu najbezbednijih zemalja.

Na toj listi američke nevladine organizacije Inicijativa za smanjenje nuklearne pretnje najbezbedniji su nuklearno oružje i radioaktivni materijal u Australiji, na drugom mestu je Mađarska, treća je Češka, četvrta Švajcarska i peta Austrija.

Češka je bodove izgubila samo na transportu nuklearnog materijala i zato što u zemlji buja korupcija koja i za tu oblast predstavlja rizik. Od nuklearnih velesila SAD su tek na 13. mestu, a Rusija je 24, javlja danas češka novinska agencija ČTK.