Podsticaji za poljoprivredu više od 10 milijardi

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada Srbije usvojila je danas tri programa raspodele subvencija i podsticaja u oblasti poljoprivrede za 2012. godinu u ukupnoj vrednosti od 10,8 milijardi dinara.

Vlada je usvojila program raspodele i korišćenja sredstava i subvencija u oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2012, prema kome će biti izdvojeno 1,8 milijardi dinara, najvećim delom za usavršavanje stručnjaka koji su nosioci razvoja poljoprivrede, rekao je direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović.

Mihajlović je na konferenciji za novinare posle sednice vlade rekao da je usvojen i program raspodele subvencija za podsticanje poljoprivredne proizvodnje, kojim će biti raspodeljena sredstva od 6,5 milijardi dinara po osnovu tekućih i razvojnih podsticaja.

Podsticaji su predviđeni za regresiranje repromaterijala za ratarsku i povrtarsku proizvodnju, premije za mleko, podsticaje za genetsko unapređenje stočarstva, rekao je on.

Takođe, usvojen je i program raspodele sredstava Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2012, kojim je predviđeno da se skoro 2,5 milijardi dinara raspodeli za sprovođenje mera selekcije radi unapređenja genetskog materijala u stočarstvu i za strukturne podsticaje, dodao je Mihajlović.

On je istakao da je poljoprivreda jedan od oslonaca privrednog razvoja Srbije i dodao da je od januara do septembra prošle godine izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bio 1,95 milijardi dolara, što je 34 odsto više nego u istom periodu prošle godine.