Firme propadaju bez gazde

PinterestFacebookTwitterShare

Neprivatiyovana preduzeća u Srbiji iz godine u godinu prave gubitak. Analiza Agencije za privatizaciju pokazuje da je vrednost imovine 537 neprodatih firmi smanjena za petinu. U istom periodu prodate firme su iz gubitka od 102 miliona evra prešla u „plus“ od 200 miliona evra, a vrednost imovine su povećale od 20 do 30 odsto.


Zaposlenost je, nažalost, desetkovana i kod jednih i kod drugih, pa Agencija za privatizaciju smatra da model prodaje nije imao presudan uticaj na opstanak radnika. U brojkama to izgleda ovako – u 777 preduzeća privatizovanih po starom zakonu posao je izgubilo 139.000 ljudi. Po novom zakonu prodato je 1.638 firmi, a u njima je otpušteno ukupno 137.000 ljudi. Sudbina nije bila blagonaklona ni prema onima koji su ostali pod „skutima“ države. U 537 neprodatih preduzeća bez angažmana je ostalo 117.000 radnika.

– U svim kategorijama drastično opada zaposlenost – kaže Vladislav Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju. – To je očigledan pokazatelj da su tranziciju sva preduzeća dočekala sa prevelikim brojem zaposlenih. Preliminarni rezultati analize privatizacije u proteklih deset godina u Srbiji pokazuju da su privatizovane firme povećale prihod za 75 procenata, dok su neprivatizovane stagnirale. Neprivatizovana preduzeća i dalje prave gubitke.

Prelazak u privatne ruke doneo je i veću produktivnost. Prodate firme su je povećale za 4,3 puta. U neprodatim firmama veća produktivnost je više posledica drastičnog smanjenja broja radnika, nego povećanja prihoda.

– Preduzeća privatizovana po starom zakonu prave najveće dobitke, ali su jedina i krenula sa „plusom“ – ističe Cvetković. – Preduzeća prodata po novom zakonu iz gubitka brzo počinju da prave dobitak. Analiza pokazuje i da je vrednost neprodatih firmi bila najveća 2003. godine, a 2010. je bila najmanja. Protok vremena neprivatizovanim preduzećima ne donosi ništa dobro.