Sporazum sa Rusijom: Kriminalcima odzvonilo

PinterestFacebookTwitterShare

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je večeras da, posle potpisivanja Sporazuma o saradnji tužilaštava Srbije i Rusije, kriminalci u tim zemljama neće više moći da nađu utočište.


„U buduće ni Srbija, ni Rusija neće biti ‘sigurna kuća’ za pojedince koji učine krivično delo, a u jednoj od ovih zemalja zatraže azil“, istakla je Dolovac u telefonskoj izjavi RTS-u.

Da se ne ponove slučajevi poput slučaja porodice Miloševića


Ona je objasnila da se više neće dešavati da kriminalci izbegnu krivično gonjenje usled nedostatka komunikacije, odnosno nedovoljne saradnje i komplikovanih procedura međunarodne pravne pomoći.

Mada posle potpisivanja sporazuma u Moskvi nije govorila o mogućim predmetima, stručnjaci smatraju da će sporazum sprečiti da se ponove slučajevi poput onoga sa suprugom i sinom bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Mira i Marko Milošević dobili su devedesetih godina azil u Rusiji, pa ne mogu da budu izručeni Srbiji, iako je za njima raspisana poternica i pokrenuta istraga o švercu duvana.

Rusija se pominje i kao moguća destinacija Bogoljuba i Sretena Karića za kojima je Srbija raspisala poternicu zbog sumnje da su umešani u aferu „Mobtel“ u kojoj je država oštećena za desetine miliona evra, podseća RTS.

Sporazum o borbi protiv organizovanog kriminala


Dolovac je danas s generalnim tužiocem Ruske Federacije Jurijem Čajkom potpisala sporazum koji omogućava saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma, ekstremizma, trgovine oružjem, narkotika, krivičnih dela iz oblasti viskotehonološkog kriminala i drugih društveno opasnih krivičnih dela.

Takođe predviđa da svaka strana imenuje jednu ili više kontakt osoba koje su odgovorne za održavanje direktne veze, što će omogućiti brzu i efikasnu razmenu dokaza i informacija, a sve u cilju efikasnosti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Dolovac boravi u dvodnevnoj poseti ruskom tužilaštvu, koje je danas obeležilo 290 godina od osnivanja, a sutra će je primiti predsednik Rusije Dimitrij Medvedev