Bankrot Grčke sve izvesniji

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodni monetarni fond više ne veruje da će Grčka reformama uspeti da se izvuče iz dužničke krize, evropski partneri polako gube strpljenje, pa je bankrot sve izvesniji.

Grčki „pacijent“ se već 20 meseci nalazi na intezivnoj nezi. Svaka tri meseca na rasporedu je „sistematski pregled“ da bi se ustanovilo u kakvom je zdravstvenom stanju pacijent. Sledeći pregled zakazan je za narednu sedmicu.

Stručnjaci takozvane „trojke“ (predstavnici Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda) od 16. januara ponovno vrše kontrolu na licu mesta.

Oni će u Atini naći pacijenta u jadnom stanju. Državni deficit u 2011. je premašio dogovorenu granicu, a cilj za ovu godinu (5,4 odsto) neće biti moguće ostvariti. Grčka privreda već petu godinu zaredom beleži negativan rast, a poreski prihodi kaskaju za očekivanjima.

Grčka je insolventna, izjavio je za nemački državni radio „Dojče vele“ Rolf Langhamer, potpredsednik Instituta za svetsku privredu iz Kila. „Ta zemlja nije više u stanju da trajno ispuni svoje obveze bez strane pomoći“, rekao je Langhamer i dodao da to nije privremeni problem nelikvidnosti, već problem insolventnosti.

Bez planiranog reprogramiranja, odnosno oprosta grčkog duga, Grčkoj preti još dublja kriza, a pregovori zapinju.

Atina zahteva da joj se oprosti više od 50 odsto duga, a banke i osiguranja više sigurnosti za nove grčke državne obveznice. Vlada u Atini se nada i drugom delu paketa pomoći (130 milijardi evra), koji je zaključen na poslednjem samitu EU. Preduslov su nove, još drastičnije mere štednje poput ukidanja minimalnih plata, dodatnog „rezanja“ penzija i masovnih otkaza.

Zašto grčkom pacijentu nije bolje uprkos svim terapijama i merama reanimacije?

Prema mišljenju Holgera Šmidinga, glavnog ekonomiste Berenberg banke, to je samo dokaz da je recept bio pogrešan.

Zbog prestrogih mera štednje Grčka je pred totalnim kolapsom, smatra Šmiding i dodaje da je Grcima potrebno više vremena za sprovođenje reformi.

Atini je do marta potrebno 89 milijardi evra, ukoliko taj novac ne dobije, Grčka će i definitivno bankrotirati.