Poslednje nedelje 2011. godine bile su najbolje za američku ekonomiju

PinterestFacebookTwitterShare

Poslednje nedelje 2011. godine bili su najbolje za američku ekonomiju još od leta kada se činilo da ekonomske aktivnosti posustaju, što sugeriše bolju 2012., pokazuje poslednji izveštaj američke centralne banke Fed.

Naime, u poslednje vreme potrošači u SAD-u su se ohrabrili, dok su kompanije više proizvodile, a dobre rezultate beležila je automobilska industrija, prenosi agencija AP. Međutim, Fed upozorava kako su određeni sektori, pogotovo građevinski, još uvek slabi. Ali, sveukupno gledajući, situacija je ohrabrujuća, tim više jer je pola godina ranije ekonomija gotovo pala u stagnaciju pod pritiskom viših cena hrane i goriva i usporene proizvodnje.

Ali, od tada poboljšalo se stanje na tržištu rada. Prošlog meseca poslodavci su otvorili neto 200 hiljada radnih mesta, dok je stopa nezaposlenosti pala na 8,5 posto, najniži nivo u gotovo tri godine. U međuvremenu je poraslo i poverenje potrošača, dok su američki proizvođači vozila najbolju prodaju lani imali u novembru i decembru.

Većina ekonomista procenjuje je da je u poslednjem kvartalu 2011. Američka privreda porasla po godišnjoj stopi od 3 posto. To je daleko bolje od leta kada su aktivnosti porasle samo 1,8 posto, odnosno 0,9-postotnog rasta u prvoj polovini godini.

Ipak, još uvek postoje mnoge pretnje koje prete oporavku. Evropska dužnička kriza mogla bi ugroziti rezultate američkih izvoznika, dok bi stanovništvo moglo smanjiti potrošnju u slučaju malog rasta plata. Takođe, postoji mogućnost da Kongres ukine određene porezne olakšice i mere pomoći nezaposlenima, što bi smanjilo potrošačku moć mnogih domaćinstava.