Strateška procena uticaja na okolinu gasovoda Južni tok

PinterestFacebookTwitterShare

Republička agencija za prostorno planiranje Srbije donela je odluku o izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu Prostornog plana područja posebne namene gasovoda „Južni tok“.

Razlog izrade strateške procene je potreba da se zaštiti životna sredina, prirodne vrednosti i obezbedi održivi razvoj na području na kome bi trebalo da bude trasa gasovoda, objavljeno je u novom broju Službenog glasnika.

Strateškom procenom biće razmatrana pitanja zaštite vode, vazduha, zemljišta, živog sveta, prirodnih dobara, ali i ona vezana za jonizujuća zračenja, jer na području buduće trase gasovoda nema zagadjivača koji emituju takav negativan uticaj.

Kako je navedeno, strateška procena će se raditi za preliminarno područje prostornog plana koji obuhvata delove Beograda, Pančeva, Smedereva, Zaječara, Zrenjanina, Sombora, Sremske Mitrovice, Šapca, Loznice i Novog Sada.

Strateška procena radiće se i za delove opština Boljevac, Paraćin, Ćuprija, Jagodina, Despotovac, Sviljanac, Žabari, Velika Plana, Kovin, Opovo, Titel, Žabalj, Temerin, Srbobran, Vrbas, Kula, Stara Pazova, Indjija, Ruma, Bogatić, Bački Petrovac, Bačka Palanka i Bač.