Prirodni gas na dvogodišnjem minimumu u SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Cene prorodnog gasa u Sjedinjenim Američkim Državama su dostigle dvogodišnji minumum zbog prezasićenosti tržišta.
 
Taj energent će najverovatnije i dalje ostati jeftin, piše njujorški dnevnik „Wall Street Journal“.
 
Cena gasa je u sredu opala za 5,7 procenta i na zatvaranju berze NYMEX dostigla 2,76 dolara za milion britanskih termičkih jedinica (BTU, oko 28,26 kubnih metara).
 
„Meril Linč“ prognozira da cene gasa mogu da skliznu i ispod dva dolara što je bio najniži nivo od 2002. Pre četiri godine cena gasa je bila na nivou od oko devet dolara. Eksperti predviđaju da će cena tog energenta ostati na niskom niovu do kraja 2013. Cene gasa na američkom tržištu su prošle godine opale 32 odsto, ali je uprkos tome ekeploatacija gasa iz kopnenih nalazišta porasla za deset procenta, dok eksperti „Berklejs Kepital“ prognoziraju rast ekpsloatacije za još četiri procenta u ovoj godini.

Rast proizvodnje i niže cene rezultat su „škriljnog buma“, aktivnog osvajanja ležišta prirodnog gasa u uljnim škriljcima u SAD.

Na povećanje proizvodnje gasa uticao je i rast broja iskorišćavanja naftnih nalazišta, pošto naftne kompanije u procesu eksploatacije, kao nus proizvod dobijaju gas.

Agencija IHS Global Insight u svom istraživanju navodi da će razvoj eksploatacije gasa iz škriljaca omogućiti otvaranje 870.000 radnih mesta za četiri godine.  Na ime poreza ova industrija će popuniti američki budžet sa 933 milijardi dolara u narednih 25 godina.

Zahvaljujući brzom rastu eksploatacije gasa iz škriljaca poslednjih godina, SAD su uspele samostalno da podmiruju potrebe svoje ekonomije za ovim energentom, i od velikog uvoznika postale izvoznik.