Odlaže se gradnja akva parka u Nišu

PinterestFacebookTwitterShare

Grad Niš je odobrio italijansko-srpskom investitoru Ital Niš grupi novi rok za plaćanje komunalija čime je opet odložena gradnja najvećeg akva parka na Balkanu.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović odobrio je Ital Nis grupi novi rok od četiri meseca u kojem će moći da zaključi ugovor sa Direkcijom za izgradnju grada i plati komunalije u iznosu od milion evra. Produženje roka odobreno je na zahtev investitora koji je obrazložio da nema finansijskih problema, već da odlaganje traži iz tehničkih razloga, saznaje Danas.

Načelnik Uprave za imovinu Ljubiša Janić rekao je da su gradonačelnik Simonović i on smatrali da je produženje roka za 120 dana kako bi investitor zaključio ugovor sa Direkcijom i platio komunalije „najbolje rešenje koje može da donese daleko veću korist za grad“ od raskida ugovora.

„Prihvatili smo realnost da postoji svetska ekonomska kriza i da je reč o pretežno stranom investitoru, tako da smo mu dali šansu da izmiri obaveze, što može učiniti i pronalaskom strateškog partnera, suinvestitora i slično. Takođe, grad nije na gubitku jer investitor još nije počeo gradnju, te samim tim ne koristi postojeću komunalnu infrastrukturu. Ako bismo raskinuli ugovor, morali bismo da vratimo 1,1 milion evra koje je investitor u celosti isplatio na ime kupljenog zemljišta„, kaže Janić.

Predsednik Ital Nis grupe Bojan Stanisavljević tvrdi da je do kašnjenja došlo isključivo zato što grad još nije izmenio Plan detaljne regulacije. Izmena Plana je uslov da se izmesti jedna ulica koja smeta budućem kompleksu, izmeni postojeći idejni projekat Fantazije, zatraži građevinska dozvola i počnu radovi. On kaže da je Ital Nis zatražio izmenu Plana u julu prošle godine, a da očekuje da je izmena bude prihvaćena na Skupštini grada u februaru.

„Bez obzira na novi rok, mi smo finansijski i na svaki drugi način spremni da već u februaru zaključimo ugovor sa Direkcijom, koji podrazumeva i plaćanje komunalija od milion evra za prvu fazu radova i započnemo pripremne radove za gradnju Fantazije. Prvo ćemo graditi Akva park i hotel, a zatim ostale objekte. Kako budemo gradili, u fazama, tako ćemo fazno izmirivati i komunalne obaveze, koje ukupno iznose oko šest miliona dinara“, kaže Stanisavljević.

Ugovor između Niša i konzorcijuma Ital Nis, koji čine italijanske kompanije Stefani grupa, Lokateli i Trusardi i niška Naisus kompani, zaključen je marta prošle godine. Kako je tada najavljeno, sportsko-poslovni kompleks Fantazija, u okviru kojeg će se nalaziti Akva park rasprostiraće se na 5,5 hektara. Vrednost cele investicije je 120 miliona evra.