(FOTO) Rijeku očekuje futuristički izgled

PinterestFacebookTwitterShare

U toku je najveći investicijski projekat gradnje marine za megajahte, luksuznih stanova, hotela i kongresne dvorane na obali, u srcu riječke luke. Reč je o najvećem razvojno-investicijskom projektu revitalizacije bivšeg prostora trgovačke luke na Delti i Porto Barošu teškom više od 300 miliona evra.

Tim se projektom Rijeka napokon otvara i seli na obalu. Reč je o strateškom razvojnom planu i Grada i Lučke uprave koja je njegov nositelj, a koji će nakon sedam godina pripreme uskoro na međunarodni javni konkurs.

Porto Baroš i Delta u ovom su trenutku u Hrvatskoj sigurno jedan od najkvalitetnijih projekata koji će uz to Rijeci dati ono što nikada nije imala, a to su kvalitetni, urbani sadržaji na obali. Početak priča o ovom projektu bila je marina sa tehničkim centrom, a pplanira se i gradnja 500 do 600 luksuznih stanova, trgovačkog i kongresnog centra na prostoru Delte, na ušću Rječine u more gde su sada zapuštena skladišta i bivši industrijski pogoni.

Bojan Hlača, direktor Lučke uprave Rijeka, kaže da je predlog konkursa spreman, no još nije rešeno po njemu strateško pitanje hoće li projekt, koji u potpunosti menja izgled Rijeke s mora, biti obuhvaćen samo jednom koncesijom ili s više njih budući da je reč o različitim delatnostima, od nautičke do hotelske i stambene gradnje.