Počeli radovi na izgradnji Ikee u Hrvatskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Nakon višegodišnjih pregovora na relaciji HAC, Vlada i IKEA, na zemljištu predviđenom za izgradnju trgovačkog centra švedskog giganta u zagrebačkoj opštini  Rugvica zagospodarili su bageri.

Kako prenosi Jutarnji, u ovom trenutku izvode se radovi premeštanja melioracijskog kanala sa središnjeg zemljišta na njegov rub. Reč je pripremnim radovima. Istovremeno, Hrvatski autoputevi su u fazi izbora izvođača radova za izmeštanje naplatnih kućica s naplatne rampe Ivanja Reka te je zatražena građevinska dozvola za rekonstrukciju i dogradnju čvora Ivanja Reka. Iako se najavljivalo kako će IKEA u Rugvici biti otvorena krajem ove godine, Igor Štefanac, PR kompanije IKEA Hrvatska, u ovom trenutku ne može kazati kada bi trgovački centar IKEA mogao biti otvoren.

„U ovom trenutku jako je nezahvalno davati te prognoze. Ali, možemo obećati da ćemo od trenutka ishođenja građevinske dozvole u roku od otprilike 12 meseci otvoriti prvu IKEA robnu kuću, a šest meseci nakon robne kuće i trgovački centar“, kaže Štefanac.

U HAC-u tvrde da će projekt izmeštanja naplatnih kućica i rekonstrukcije čvora, s kojeg će putnici dolaziti prema IKEA-i, biti završen u drugoj polovini 2013. Stoga je moguće očekivati da će IKEA vrata kupcima otvoriti krajem sledeće godine. No, Štefanac naglašava kako rok otvaranja zavisi od toga kada će dobiti građevinsku dozvolu za izgradnju centra, a ne od izgradnji novog čvora.

Taj dokument još nisu zatražili jer su tek u procesu ishođenja lokacijske dozvole za lokalne prometnice i ostalu infrastrukturu čiju će izgradnju financirati i provesti. Kad počnu sa izgradnjom infrastrukture, podneće zahtev za izdavanje lokacijske pa građevinske dozvole za sam objekat.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na oko 16 miliona evra. Švedska kompanija izgradnju će sufinansirati sa 13.2 miliona evra, dok će HAC izdvojiti preostalih 3.3 miliona evra. Izmeštanje naplatnih kućica isfinansiraće HAC, a procenjena vrednost je 14.5 miliona evra. Završetak premeštanja naplatnih kućica na lokaciju udaljenu oko pet kilometara istočnije od sadašnje očekuje se u prvoj polovini sledeće godine. Početak rekonstrukcije čvora Ivanja Reka očekuje se u prvom kvartalu ove godine, nakon što bude otkupljeno zemljište te se provede konkurs za izbor izvođača.