Energetska zavisnost Srbije veća za 7%

PinterestFacebookTwitterShare

Srbiji je ove godine potrebno primarne energije od oko 16,2 miliona tona ekvivalentne nafte, od čega će 34 odsto biti obezbeđeno iz uvoza. To znači da će se energetska zavisnost zemlje povećati za sedam odsto.
 
Energetskim bilansom Srbije za 2012. godinu, koji je objavljen u Službenom glasniku, planirano je da se u Srbiji proizvede primarne energije u vrednosti od 10,9 miliona tona i da se uveze 5,5 miliona tona ekvivalentne nafte.
 
Domaća proizvodnja električne energije u potpunosti će zadovoljiti potrebe Srbije za strujom. Snabdevanje naše zemlje sirovom naftom biće obezbeđeno 46 odsto iz domaće proizvodnje, a 54 odsto iz uvoza.
 
Domaća proizvodnja nafte u 2012. planirano je da dostigne 1,14 miliona tona, što je za 11 odsto više u odnosu na 2011. godinu, a uvoz nafte će biti 1,28 miliona tona, što je za šest odsto manje u odnosu na prošlu godinu.
 
Snabdevanje potrošača u Srbiji ugljem biće podmireno 90 odsto iz domaćih izvora, a 10 odsto iz uvoza, s obzirom da je planirana domaća proizvodnja od 38.461 miliona tona uglja.
 
Predviđena je i prerada 2,53 miliona tona nafte, kao i proizvodnja 2,28 miliona tona naftnih derivata i uvoz 1,64 miliona tona derivata nafte. Potrebne količine prirodnog gasa Srbija će obezbediti 80 odsto iz uvoza, a 20 odsto iz domaće proizvodnje, a od ukupnih količina jedan deo će biti potrošen za utiskivanje u podzemno skladište gasa Banatski dvor.