U vreme recesije žene su bolji šefovi od muškaraca

PinterestFacebookTwitterShare

U vreme ekonomske krize, kompanije nastoje da pronađu izlaz iz teške finansijske situacije, a rešenje bi mogle biti žene. Naime, u recesiji žene su se pokazale kao bolje i efikasnije vođe nego muškarci, otkriva studija kompanije Psychological Consultancy Ltd sprovedena na 2000 ljudi 20 različitih zanimanja, prenosi The Huffington Post.
 
U takvoj situaciji žene se dva puta češće ponašaju opreznije, dok su muškarci pustolovniji i bezbrižniji u svojim postupcima. Način na koji žene vode kompaniju je efikasniji u doba recesije od načina na koji je vode muškarci, potvrđuje istraživanje.
 
– Razlike među polovima su genetske, a evolucija ih je oblikovala tako da to dobro utiče na nastanak vrste. Riskiranje je nužna i poželjna osobina, ali da bi smo uspostavili ravnotežu, moramo je ublažiti. Žene su empatičnije od muškaraca, ali i odgajane su da budu opreznije i ne rizikuju previše – napominje vođa istraživanja terapeut Džef Triki. Kombinacija tih osobina i činjenica da ih se žene drže, čine ih boljim vođama od njihovih muških kolega, dodaje terapeut.