Tunis: Godišnjica revolucije koja je pokrenula „Arapsko proleće“

PinterestFacebookTwitterShare

Tunis danas obeležava godišnjicu revolucije kojom je svrgnut predsednik Zin el Abidin Ben Ali koja je podstakla slične pobune naroda u arapskom svetu.
 
„Arapsko proleće“ počelo je u decembru 2010. godine u Tunisu samospaljivanjem prodavca voća Muhameda Buazizija (26) u znak protesta zbog toga što mu je policija oduzela robu i zlostavljala ga. Buazizi je dve nedelje kasnije preminuo od posledica povreda, a njegov očajnički potez izazvao je bes i ogorčenje građana Tunisa, koji su masovno izašli na ulice.
 
Ben Ali je, pod pritiskom demonstranata, pobegao 14. januara u Saudijsku Arabiju. On je prvi lider svrgnut u talasu protesta koji su zahvatili arapski svet.
 
Revolucija u Tunisu podstakla je reformističke pokrete i u drugim zemljama severne Afrike, a potom i Bliskog istoka, a usledio je pad režima Hosnija Mubaraka u Egiptu i Moamera Gadafija u Libiji.
 
Tunis ovog vikenda obeležava godišnjicu revolucije, a proslavi teba da prisustvuju lideri brojnih arapskih zemalja, uključujući alžirskog predsednika Abdelaziza Butefliku, katarskog emira šeika Hamada bin Halifu al Tanija, ministra spoljnih poslova Maroka Saad-Edina el Otmanija i čelnika libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Mustafu Abdela Džalila.
 
Novi predsednik Tunisa, umereni Monsef Marzuki amnestiraće danas više od 1.000 zatvorenika, prenele su agencije.
 
Pobuna je u Tunisu donela promene i reforme, ali građane te zemlje i dalje brine visoka stopa nezaposlenosti, koja je na nacionalnom nivou 19 odsto, ali u unutrašnjosti zemlje dostiže čak 50 odsto.
 
Među problemima koje nove vlasti moraju da reše jeste i korupcija. Tunis je, prema navodima organizacije Amnesti internešnel, pao sa 59. na 73. mesto na spisku 183 zemlje obuhvaćene istraživanjem o korupciji. 
 
Stotine ljudi izašli su danas na ulice glavnog grada, zahtevajući da im se omogući da rade i da žive dostojanstveno. Demonstranti su uzvikivali „Rad, sloboda i dostojanstvo“, „Imamo pravo na rad“, „Ustanite, Tunišani“ i „Nastavićemo borbu“, šetajući istom avenijom na kojoj su godinu dana ranije protestovali protiv Ben Alijevog režima.
 
„Sproveli smo revoluciju protiv diktature kako bismo obezbedili sebi pravo na dostojanstven život, a ne da bismo pomogli pojedinim oportunistima da ostvare svoje političke ambicije“, rekao je agenciji Frans pres Salem Zituni (33).
 
Ben Ali je, u odsustvu, osuđen na 35 godina zatvora zbog pranja novca i trgovine drogom. Saudijska Arabija, prema navodima novih vlasti u Tunisu, zasad ignoriše zahteve za Ben Alijevo izručenje.