Poljoprivrednici iz BiH ne mogu na hrvatsko tržište

PinterestFacebookTwitterShare

Poljoprivrednici iz BiH od 1. januara na hrvatsko tržište ne mogu da plasiraju svoje proizvode bez međunarodno priznatog sertifikata, zbog čega bi mogli da ostanu bez ukupne zarade od 5,5 miliona KM.
 
Iako će Hrvatska tek za godinu dana postati punopravni član EU, njeno ministarstvo poljoprivrede dostavilo je 27. decembra Spoljnotrgovinskoj komori BiH obaveštenje da će već od početka godine početi da proverava usklađenost uvezenog voća i povrća sa standardima EU.
 
Predsednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić rekao je za „Pres RS“ da će ove godine najmanje 95 odsto poljoprivrednika odustati od izvoza voća i povrća na hrvatsko tržište.
 
„Problem je što poljoprivrednik u Republici Srpskoj u proseku ima 2,5 hektara zemlje, što je zaista mizerno za ulazak u Evropu. Uvoznici iz Hrvatske i EU žele da se snabdevaju na jednom mestu, što im mi ne možemo ponuditi jer imamo usitnjene posede i malu proizvodnju“, rekao je Maletić.
 
U Spoljnotrgovinskoj komori BiH ističu da ozbiljni proizvođači i izvoznici već imaju neophodne sertifikate, jer su i ranije izvozili u EU, dok u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da su pre godinu i po dana izradili Mapu puta za izvoz poljoprivrednih i prerađenih poljoprivrednih proizvoda u EU.
 
Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Vid Kopanja istakao je da se zbog političke situacije u BiH usklađivanje sa standardima EU odvija usporeno.