Gorivo poskupelo zbog rasta cena nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Na nekim pumpama u Srbiji je došlo do povećanja cena goriva, zbog skoka cena sirove nafte, koja se odrazila na veleprodajne cene goriva, koje su povećane između 2,5 do četiri dinara po litru, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora „AD Nafta“ Nebojša Atanacković.

 
Atanacković je u izjavi za Tanjug napomenuo da veliki prometnici koji imaju veliki broj pumpi nemaju iste cene na svim prodajnim mestima.
 
Na cenu goriva, kako je podsetio Atanacković, utiče berzanska cena derivata, kretanje kursa dinara u odnosu na evro i dolar, veleprodajna cena goriva …
 
U nekim zemljama okruženja, kao što je Bosna i Hercegovina (BiH), derivati su jeftiniji i razlog tome je manje poresko zahvatanje, pa tek onda dolazi trgovačko zahvatanje, transportna cena i slično.
 
U Srbiji je, pak, po Atanackoviću, veliko zahvatanje koje u ceni pojedinih vrsta goriva iznosi i do 60 odsto, a u Grčkoj su na primer ta zahvatanja još veća, pa je i cena goriva u toj zemlji skuplja.
 
„Naš problem je što potrošači ne mogu da prate te cene koje su možda normalne na svetskom tržištu, s obzirom na dati standard, a i naša privreda je slaba“, dodao je Atanacković.