Ova godina biće idealna za kupovinu stana

PinterestFacebookTwitterShare

Ova godina je idealna za kupovinu kvadrata, ocenjuju u Ministarstvu za prostorno planiranje i agencijama za promet nekretnina.
 
Ministarstvo pogodnost vidi u povoljnijim uslovima za subvencionisane stambene kredite i dobroj ponudi nekretnina iz državnog projekta masovne stanogradnje. Istovremeno, u agencijama smatraju da se idealna šansa ogleda u nižim cenama kvadrata u odnosu na prošlu godinu.
 
„U četvrtak bi na sednici Vlade Srbije trebalo da bude usvojen naš predlog nove uredbe o subvencionisanim stambenim kreditima“, kaže Nemanja Komazec, državni sekretar u Ministarstvu za prostorno planiranje.
 
On navodi da su „uslovi za kupovinu kvadrata daleko povoljniji nego prošle godine i kada su u pitanju učešće i kamatna stopa. Povoljnije uslove kredita prati i odgovorajuća ponuda stanova, pre svega u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu, gde država gradi kvalitetne stanove po povoljnim cenama“. 

Bračni par koji ima dve prosečne plate, objašnjava Komazec, biće u mogućnosti da dođe do svog krova nad glavom jer se mesečna rata za stan od 40 kvadrata kreće oko 250 evra, a za 50 do 60 kvadrata oko 300 evra. Smanjeno je i obavezno učešće na pet odsto, a beskamatna državna subvencija u iznosu od 20 odsto vraćaće se u poslednjih pet godina otplate kredita. 

Prema kalkulaciji Ministarstva, stan u naselju „Stepa Stepanović“ od 40 kvadrata košta 51.600 evra, obavezno učešće kupca od pet odsto je 2.580 evra, beskamatno učešće države je 10.320 evra, a kredit banke od 75 odsto kupoprodajne cene stana je 38.700 evra. Ako je rok otplate 30 godina, u prvih 25 godina mesečna rata je 254 evra, a u poslednjih pet godina 172 evra, što je deo koji se vraća državi. 

Za stan od 50 kvadrata kupoprodajna cena je 64.500 evra, minimalno učešće je 3.225 evra, subvencija države je 12.900 evra, a kredit banke 48.375 evra. Mesečna rata u prvih 25 godina je 318 evra, a u posledljnjih pet godina 215 evra. Sve ove povlastice odnose se samo na kupovinu stanova u novogradnji. Ipak, mnogo je podstanara koji bi zbog niskih cena kupili uz subvencije države polovne stanove, ali takva mogućnost ne postoji. 

„Ova mera Vlade Srbije ima dva cilja, da se pomogne građanima da jeftinije i po povoljnijim uslovima dođu do stana, ali i da se pomogne građevinskoj industriji, pa je zbog toga uredba usmerena samo na novogradnju. Kada bi tu mogućnost dali i za stari stambeni fond, došli bismo u opasnost da drugog efekta, odnosno pomoći neimarima, nema. A to je podjednako važno kao i pomoć građanima da kupe stan“, ističe Komazec.
 
Na činjenicu da je cena kvadrata u naselju Stepa Stepanović za mnoge podstanare ipak previsoka, Komazec kaže da korekcija nije moguća. On kaže da „Građevinska direkcija Srbije, koja je investitor na ovom projektu, neće snižavati cene jer bi je to odvelo u gubitak“. 

Komazec dodaje da „kada su utvrđivane cene, bio je to nivo do najmanje moguće isplativosti. Dalje spuštanje prodajnih cena značilo bi veći trošak od prihoda koji se ostvaruje prodajom stanova. Ovaj projekat je u svojoj projekciji na granici rentabilnosti“. 

Država će ove godine započeti i izgradnju oko 700 stanova u naselju „Dr Ivan Ribar“. Cena kvadrata još nije poznata, a predračunska vrednost izgradnje tog kompleksa je 40 miliona evra. Pošto još nije napravljena projekcija prihoda, ne zna se prodajna cena, a ona će zavisiti u određenoj meri i od cene kredita koje će uzeti Građevinska direkcija da bi sazidala taj kompleks. 

„Razmatrali smo mogućnost da država zida stanove i u drugim gradovima, poput Novog Sada i Niša, ali u ovoj godini to nije moguće. Opredelili smo se samo za Beograd jer je tu i najveća potražnja, a i najviše kreditno sposobnih građana“, navodi Komazec. 

U Ministarstvu nemaju preciznije analize tržišta nekretnina, osim u delu koji se odnosi na državne projekte. Ipak, činjenica je, kaže Komazec, da su u prethodnoj godini stanovi pojeftinili. Ali, s obzirom na to da je investiciona aktivnost bila manja, jer osim državnih projekata nije bilo privatnih investicija u stanogradnju, ne može se očekivati da cene stanova i dalje značajnije padaju.