EPS u 2012. raspisuje tender za gradnju i obnovu 23 hidroelektrane

PinterestFacebookTwitterShare

Elektroprivreda Srbije (EPS) planira da u 2012. godini raspiše tendere za izgradnju osam novih i revitalizaciju 15 malih hidroelektrana, kazali su agenciji Beta u srpskoj elektroenergetskoj kompaniji.

Kako su kazali u EPS-u, ta investicija će biti biti finasirana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 45 miliona evra, za koji je sporazum potpisanu decembru 2011. i koji očekuje ratifikaciju u Skupštini Srbije.

Planom EPS-a, predvidjeno je da za izgradnju novih malih hidrelekrtana „Boban“, „Ćelije“, „Braje“, „Zlatibor“, „Parmenac“, „Rovni“, „Selova“ i „Vrutci“ bude izdvojeno 19 miliona evra.

Tih osam elektrana, kako kažu u javnom energetskom preduzeću, imaće ukupnu snagu 14,3 megavata (MW), a godišnje će proizvodnje 56 gigavačasova (GWh) elektricne energije.

Za tendere za revitalzaciju 15 postojećih malih hidrocentrala EPS je predvideo 23 miliiona evra. Planirano je objavljivanje tendera za obnavljanje elektrana „Radaljska reka“, „Vrelo“, „Raška“, „Seljašnica“, „Turica“, „Kratovska reka“, „Pod gradom“, „Moravica“, „Sveta petka“, „Sićevo“, „Temac“, „Sokolovica“, „Gamzigrad“, „Vučje“ i „Jelašnica“.

Trenutna instalisana snaga tih 15 mini hidroeletrana je 17,7 megavata i proizvode godišnje 55 gigavata struje. Kako ističu u EPS-u, nakon revitalizacije njihova snaga će biti povećana za 5,5 megavata na 23,3 megavata, a prozvodnja za 22 gigavat-sata na 77 gigavat-sati godišnje.

U EPS-u predvidjaju i izradu tehnicke dokumentacije za tri male hidroeletrane, čija bi izgradnja trebalo da započne 2012. godine Radi se o eletranama „Jezero“ i „Mala vrla 1“ na Vlasini i hidroeletrani „Vodovod Niš“, koja će biit zajedničko ulaganje sa komunalnim preduzećem „Naisus“, kažu u EPS-u.