Zatvorenici u Srbiji više ne smeju da nose svoju odeću

PinterestFacebookTwitterShare

Zatvorenici u Srbiji ubuduće će imati pravo na besplatnu letnju i zimsku obuću i odeću, peškire i posteljinu, kao i na posebnu radnu odeću i opremu kada to zahteva posao koji obavljaju u okviru zatvora u kom služe kaznu. Sopstvenu odeću i obuću, medjutim, moći će da nose osuđenici koji kazne služe u zatvorima otvorenog tipa ili su u povoljnijem tretmanu.

To je, između ostalog, propisano novim Pravilnikom o odeći, obući i posteljini osudjenih lica koji je objavljen u najnovijem „Službenom glasniku“.

Pravilnik propisuje da osuđeni moraju odeću da menjaju najmanje jednom u 30 dana, a rublje barem dva puta nedeljno, kao i da su dužni da se van spavaonice odevaju „odgovarajuće“.

U Pravilniku koji je donešen u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija detaljno se nabraja koje stvari čine letnju i zimsku odeću, kog materijala, kroja i boje moraju da budu, koliko dugmadi, džepova da imaju.

Letnju odeću, rublje i odeću za muškarce, kako se navodi u Pravilniku čine košulja sa kratkim rukavima, bluza, pantalone, kratke gaće, pidžama, peškir, čarape, papuče i plitke cipele. Odeća je sive boje, a obuća po pravilu crna.
 
Zimsku odeću, obuću i rublje za muškarce čine košulja sa dugim rukavima, bluza, pantalone, zimska jakna, džemper, šal, rukavice, kapa, potkošulja, duge gaće, pidžama, čarape, papuče i duboke cipele.

Odeća i rublje moraju da budu sivomaslinaste boje, a obuća crna. Žene mogu leti da nose majicu, bluzu, suknju ispod kolena, pantalone, veš, spavaćicu ili pidžamu, čarape, papuče i plitke cipele. Zimi nose suknju ispod kolena, pantalone, košulju sa dužim rukavima, bluzu, zimsku jaknu, džemper, šal, rukavice, kapu, čarape, papuče i duboke cipele. I letnja i zimska odeća mora da im bude bordo boje, rublje belo, a cipele crne.

Za sprovodjenje ovog pravilnika i odevanje više hiljada osuđenih neophodno je obezbediti materijalna sredstva. Zatvorenici u Srbiji najčešće nose sopstvenu odeću i obuću, i svako se odeva u skladu sa svojim mogućnostima.
Čak i iza rešetaka zatvorenici imaju želju da “teraju modu” kao i da nose markirane stvari i patike.