U podgorskim selima 65 hektara novih šljivika

PinterestFacebookTwitterShare

U nekoliko podgorinskih sela zemljoradnici podižu nove šljivike na oko 65 hektara. Nabavljeno je 26.640 sadnica šljive, sorti „stenlej“ i čačanskih „rodna“, „rana“ i „lepotica“, što uz prethodnih 19.000 sadnica čini dobar osnov za plansko širenje proizvodnje šljiva, kaže Ljupko Milovanović iz Službe za poljoprivredu skupštine opštine Osečina.
 
Lokalna samouprava regresira sadnice sa polovinom troškova, dok ostatak plaćaju voćari iz 205 zainteresovanih gazdinstava u selima Podgorine. 

U selima oko Osečine i Pecke ima više od milion stabala šljiva na više od 3.000 hektara, a preovladjuju „stenlej“, autohtone sorte „madžarka“ i „požegača“, kao i sorte selekcionisane u Inistitutu za voćarstvo u Čačku. 

U tim selima je veliki broj novih mini-sušara za šljivu, što sa nekadašnjim industrijskim tunelima zadružnih sušara, obezbeđuje dovoljno suvih šljiva za domaće i tržište Rusije. 

Preradom šljive bave se i srpsko-austrijska firma Podgorina Fruht iz Osečine, kao i Zemljoradnička zadruga iz Pecke. 

Unapređenjem šljivarstva svake godine bavi se i Sajam šljiva „Blago Srbije“, koji se u Osečini organizuje krajem avgusta.