Pušači koštaju poslodavce u Nemačkoj 2.000 evra godišnje

PinterestFacebookTwitterShare

Privredna udruženja u Nemačkoj nameravaju da zatraže ukidanje pauze za pušenje tokom radnog vremena, po ugledu na skandinavske zemlje, navodeći kao razlog da su pauze skupe za poslodavce.
 
“Pušenje treba dozvoliti samo u vreme pauze za ručak ili posle posla”, smatra predsednik Saveznog udruženja srednjih preduzeća Mario Ohofen, dodajući da su pauze za pušenje, navodno, skupe za firme.
 
Odustajanje od pušenja, pre svega, treba da uštedi novac, a Udruženje je izračunalo da pušač koji dnevno pravi tri pušačke pauze od pet minuta košta svog poslodavca godišnje više od 2.000 evra.
 
Studija Hamburškog univerziteta iz 2009. godine, koju je objavio nemački Centar za istraživanje bolesti raka, pokazuje da pauze za pušenje koštaju nemačka preduzeća godišnje više od 28 milijardi evra.
 
Predstavnici sindikata oštro kritikuju ovaj predlog. Aneli Buntenbah iz uprave nemačkog Saveza sindikata smatra da je groteskna tvrdnja da pauze za pušenje ometaju radni proces ili čak da paralizuju preduzeće. Ona kaže da je “pritisak na poslu” postao tako veliki da su pauze sve neophodnije.
 
Pauze za pušenje u Nemačkoj ne računaju se kao deo radnog vremena. Prema jednoj odluci Višeg upravnog suda u Minsteru, zaposleni nemaju pravo na pauze za pušenje ili pušačku prostoriju. Sud je 2010. godine presudio da su pušačke pauze, za razliku od odlaska u toalet ili po kafu, nedozvoljeni prekid radnog vremena.