Početak gradnje Južnog toka i pre roka

PinterestFacebookTwitterShare

Poljska, koja uvozi dve trećine svog gasa iz Rusije, planira da smanji svoju zavisnost od Moskve izdvajanjem gasa iz škriljaca i kupovinom tečnog prirodnog gasa. Valdemar Pavlak, potpredsednik Vlade i ministar za energetiku, kaže da Poljska ima pristup alternativnim izvorima te da će ili pokušati da jeftinije kupi konvencionalni gas, ili će preći na dobijanje gasa iz škriljaca.

Ova promena na tržištu gasa Evrope je posledica najnovijih dešavanja na relaciji Rusija – Ukrajina oko cene gasa po kojoj bi ruski gigant prodavao gas Ukrajini, je dene strane i mogućnosti Ukrajine da u svakom trenutku obustavi isporuku gasa Evropi, što se već dogodilo 2008. godine.

Ukrajina koja je Rusiji bitna za transport gasa do Evrope sada može da iskoristi prednosti Severnog toka kojim se gas transportuje u Nemačku. Ovim gasovodom Rusije je po prvi put u prilici da gas šalje direktno u Evropu kroz cevi izgrađen ispod Baltičkog mora.

-Severni tok je deo glavne strategije Rusije da se oslobodi svoje zavisnosti od Ukrajinskog cevovoda i koristi drugi tranzit za dopremanje gasa Evropi, rekao je Jonathan Stern, stručnjak Oksford Instituta za energetiku studije.

Kako, dakle, ne bi izgubio bitku s uljnim škriljcima koji postaju ozbiljan konkurent konvencionalnom gasu Gaspromu se sa pravom žuri da obezbedi sigurno snabdevanje gasom Evropu tim pre što ima dovoljne rezerve ovog energenta.

Aleksej Miler, predsednik UO Gasproma istakao je da će Južni tok koštati 16,5 milijardi evra, ili skoro 21 milijardu dolara – što je jeftinija varijanta od kupovine Ukrajinskog gasovoda, kao i da će izgradnja početi ove godine, umesto 2013.

Ubrzanom gradnjom Južnog toka, Rusija očekuje da se pozicionira na jugoistočnom tržištu i pre nego li primat uzmu uljni škriljci i gas dobija na ovaj način. To bi moglo oslabiti održivost Nabuka.EU podržava gasovod koji bi trebalo da prenosi gas iz centralne Azije u Evropu kako bi se smanjila zavisnost Evrope od ruskih energenata.

Jelena Petrović