Srbija zahvaljujući Fijatu „u plusu“

PinterestFacebookTwitterShare

Temelji Evrope ponovo su uzdrmani. Evro je pao na najniže grane nakon što je u petak smanjen kreditni rejting čak devet zemalja evrozone.

Sve lošija ekonomska situacija u evrozoni odraziće se i na Srbiju, i to pre svega kroz smanjenje izvoza i pad BDP-a, poručuju domaći ekonomisti.

Nakon što je agencija Standard end Purs smanjila rejtinge, evro je za samo jedan dan izgubio 1,1 odsto vrednosti, a analitičari smatraju da EU valuti ove nedelje preti još veći pad.

Srpski ekonomisti ocenjuju da se kriza u evrozoni produbljuje, i da sada „grčki scenario“ doživljava cela Evropa. Takva situacija odraziće se i na Srbiju, koja će to prvo osetiti kroz pad izvoza. Analitičari navode da će ionako ugrožena domaća privreda sve teže nalaziti kupce srpske robe na stranim tržištima, pogotovo u Italiji, koja je naš značajan spoljnotrgovinski partner. Srbiji se ne piše dobro ni po pitanju direktnih stranih investicija, kojih će biti sve manje.

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da će zemlje EU sve više štedeti, ali da će takav potez biti kontraproduktivan. „Države će stezati kaiš, a zbog želje da što više uštede, doći će do pada prihoda, pa tako i do produbljivanja deficita budžeta umesto opravdane želje da se on smanji. A tako onda nastaje sve veći pad BDP-a, pa će i dug države u odnosu na ukupan društveni proizvod porasti“, naglašava on.

Zdravković ističe i da će u Srbiji doći do smanjenja proizvodnje zbog pada izvoza. Međutim, Zdravković kaže da bi najavljena proizvodnja novih vozila u kragujevačkom Fijatu mogla da nas izvuče. „Uprkos sveopštem padu proizvodnje, Srbija bi samo zahvaljujući Fijatu ostala u plusu“, smatra Zdravković.

Ipak, ekonomista Zoran Popov ne veruje da će se u Srbiji nešto značajno promeniti. „Isuviše smo mala zemlja da bi nas svetska kriza toliko doticala. Problem može biti nedostatak investicija“, kaže Popov.