Slovenija: Država kupuje akcije Mercatora?

PinterestFacebookTwitterShare

Ukoliko Slovenija objavi ponudu za preuzimanje Merkatora veću od 221 evro za akciju, odustaće se od prodaje Merkatora Agrokoru, poručeno je iz Nove ljubljanske banke, koja je u većinskom vlasništvu države.

Ova banka je u prodaji Merkatora gledala samo finansijski interes. Ako država bude uspela da dispciplinuje svoju banku, moguće je da će prodaja biti blokirana pre skupštine akcionara NLB-a. Inače, banka ima 10,75 odsto akcija Merkatora, ali je i većinski vlasnik Pivovarne Laško čiji udeo u tom lancu iznosi 23,34 odsto.

Za sada je prodaja zamrznuta i to zbog ponude za preuzimanje Pivovarne Laško koju je dao Merkator kako bi sprečio svoju prodaju Todoriću.

Dilemu će rešiti akcionari Pivovarne na skupštini koja će se održati 30. januara. Mali akcionari Pivovarne Laško, prema pisanju slovenačkih medija, podeljeni su. Deo ih smatra kako bi za njenu budućnost bila bolja dobra ponuda Merkatora nego da Pivovarna proda Agrokoru svoj udeo u tom trgovačkom lancu. Drugi ocenjuju da bi Pivovarna bila na gubitku ukoliko je preuzme Merkator jer bi ostala bez polica u drugim lancima.

U NLB-u navode kako je cena akcije od 221 evro 50-odstotna premija prema njenoj sadašnjoj vrednosti na berzi, a uz to, dopušteno smanjenje cene iznosi maksimalno pet odsto. Osim toga, ističu i da je Agrokor u 2010. godini imao priliv novca u vrednosti od 331 miliona evra, gotovo dvostruko veći od Merkatora, prenose agencije.