AP prvi zapadni medij sa stalnim dopisništvom u Pjongjangu

PinterestFacebookTwitterShare

U Pjongjangu je danas otvoreno novo dopisništvo američke agencije Associated press, koja je time postala prvi zapadni medij sa stalnim dopisništvom u Severnoj Koreji.

Na svečanosti održanoj posle godinu dana pregovora i manje od mesec dana nakon smrti severnokorejskog lidera Kim Džong Ila, direktor agencije AP Tom Kerli i delegacija urednika te kuće otvorila je dopisništvo, smešteno u sedištu severnokorejske državne Korejske centralne novinske agencije u Pjongjangu.

 
Novim dopisništvom proširuje se prisustvo u Severnoj Koreji agencije koja je 2006. otvaranjem video dopisništva u Pjongjangu postala prvi strani novinski medij u toj zemlji.

 
Ekskluzivne snimke agencije AP iz Pjongjanga koristili su brojni svetski mediji posle Kimove smrti, a sada su novinari i fotografi te agencije dobili i dozvolu da u Severnoj Koreji rade na stalnoj osnovi.

 
Za Severnu Koreju, koja je decenijama bila nedostupna za zapadne novinare, otvaranje prvog stranog stalnog dopisništva značajan je korak, posebno jer ta zemlja i SAD nikada nisu imali zvanične diplomatske odnose.