EPS na Svetskoj konferenciji

PinterestFacebookTwitterShare

EPS je prva srpska kompanija koja učestvuje na jednoj od najpoznatijih svetskih konferencija o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i čistim tehnologijama, koja se od 16. do 19. januara održava u Abu Dabiju.

EPS će na Svetskoj konferenciji predstaviti projekte izgradnje novih elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, kao što su velike i male hidroelektrane, kao i mogućnosti za izgradnju solarnih elektrana i elektrana na vetar i otpad.

Poseban akcenat biće na predstavljanju „Bele knjige“, koja promoviše energetsku efikasnost i projekte korišćenja obnovljivih izvora energije koji su i prioriteti Elektroprivrede Srbije.

„Belom knjigom“ EPS preuzima konkretne obaveze, koje je postavila EU da se do 2020. godine za 20 odsto smanji emisija štetnih gasova i za toliko povećaju energetska efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Svetska konferencija o obnovljivim izvorima energije je od osnivanja 2008. godine prerasla u jedan od najznačajnijih svetskih događaja koji se bave „zelenom“ industrijom i obnovljivim izvorima energije. Na ovogodišnjoj konfereniciji nastupiće 650 kompanija iz 35 zemalja, a očekuje se dolazak više od 26.000 posetilaca.

Učesnicima konferencije obratiće se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, a skup se održava pod pokroviteljstvom Njegovog visočanstva šeika Mohameda Bin Zajeda Al Nahijana, krunisanog princa Abu Dabija i zamenika
Vrhovnog komandanta oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Domaćin konferencije, kompanija „Masdar“, pod direktnim je pokroviteljstvom vlade Abu Dabija. Kompanija je posvećena održivom razvoju i predstavlja most između današnje ekonomije zasnovane na fosilnim gorivima i energetike budućnosti zasnovane na čistim tehnologijama.