Od lizinga odustane 10 vlasnika vozila nedeljno

PinterestFacebookTwitterShare

Teška ekonomska situacija primorava sve veći broj građana da odustane od daljeg otplaćivanja svojih automobila o čemu svedoči  porast  broja oglasa lizing kuća koje nude povoljne automobile „vraćene sa lizinga“ sa popustima i do 30 odsto.

Firme koje se bave “preuzimanjem vozila od korisnika lizinga” tvrde da je broj raskinutih ugovora skoro deset puta veći nego lane. Prosečan broj vraćenih vozila sa lizinga kretao u 2010. oko 10 mesečno, a danas se skoro svake nedelje vrati toliko automobila.

Zvanično dostupne informacije, međutim, nisu tako alarmantne, iako u Asocijaciji lizing kompanija Srbije ističu da ne poseduju podatke na nivou cele industrije.

– Cilj i zadatak ALCS je da zaštiti krajnje korisnike kroz obezbeđivanje međunarodno usvojenih standarda u poslovanju lizing kuća – navode u ovoj Asocijaciji. – Kroz protokol sa Agencijom za privredne registre koji smo potpisali, informacije će biti izdavane kvartalno i biti dostupne po pravilima APR-a, a sadržajno će obuhvatiti statistike o finansijskom i operativnom lizingu, broju ugovora, broju novih prodatih automobila, broju polovnih automobila, proizvodnji, te će se kretanje tržišta pratiti na pravi način i transparentno.

Većina lizing kuća prvo pošalje dve opomene, a zatim daje rok, od najčešće osam dana, da korisnik vozila uplati ceo dug. Ako to ne učini, ugovor se smatra poništenim. Tada na scenu najčešće stupa neka od “specijalizovanih firmi” koja nudi “vansudsko poravnanje”, a zatim, ako se ne postigne dogovor, dolazi nadležni sud.