Počela prijava za personalizovane domene

PinterestFacebookTwitterShare

Tiha internet revolucija otpočela je sa prijavljivanjem organizacija na ime i vođenjem sopstvenih domena umesto dosadašnjem poveravanju operaterima .com, .org, .gov, .rs ili drugim. Očekuije se prijava do 2000 zahteva ICANN-u, telu koje nadgleda sistem internet imenovanja takozvanih „top-level“ internacionalnih domena. Vreme u kome ćete moći da uhvatite neku od „internet nekretnina“ će se zatvoriti u roku od tri meseca, verovatno za godine koje slede.

Ovaj najradikalniji potez u trinaestogodišnjoj istoriji američkog ICANN-a osmišljen je da podstakne revoluciju i inovacije, omogućavajući vlasnicima novih domena stvaranje nekih novih zajednica, jačih veza sa kupcima kao i davanjem većeg značaja kupcima.

Očekuje se da će većina prijava u prvom talasu biti vlasnici vodećih brendova koji u ovom vide priliku da povećaju svoju „online vidljivost“, ili prosto zbog straha da drugi zgrabe ovaj internet prostor ukoliko oni to ne učine sami. Sa 185.000 dolara po prijavi, procenjeni početni troškovi su oko 500.000 dolara na godišnjem nivou, što je svakako van domašaja manjih kompanija i organizacija. Ali se prijave očekuju i od gradova sa jakim identitetima kao što je na primer .london. Melbourne IT, vodeća konsultanska firma koja priprema oko 100 prijava za klijente, kaže da najviše interesovanja dolazi iz sektora finansijskih usluga i robe široke potrošnje.