„Inpex“ i „Total“ će eksploatisati australijski gas

PinterestFacebookTwitterShare

Energetska kompanija Inpex dogovorila je sa francuskim koncernom Total zajedničku realizaciju projekta na eksploataciji plina u Australiji u koji će uložiti oko 34 milijarde dolara.

Projekt podrazumeva eksploataciju prirodnog gasa iz nalazišta Ichthys u Zapadnoj Australiji, koji će se transportovati u Darvin, gde je lociran kompleks za kompresiju gaas godišnjeg kapaciteta 8,4 miliona tona, što iznosi oko 10% godišnje potrošnje tog energenta u Japanu.
 
Početak eksploatacije planiran je za 2016. godinu. Japanska kompanija Inpex će u konzorciju za razradu nalazišta imati udeo od 72,7%, dok će Totalu pripasti 24%. Učesnici projekta računaju na oko 1,6 milijuna tona gasa godišnje iz tog nalazišta, s tim što se istražene rezerve Ichthysa procenjuju na 300 milijardi kubnih metara gasa i 500 milijardi kubnih metara kondenzata gasa.
 
Japanske korporacije nastoje da nestašicu energenata, nastalu posle nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima 1, u martuu prošle godine, nadoknade izvorima u inostranstvu.