Barel nafte ide na 200 dolara zbog Irana?

PinterestFacebookTwitterShare

Cena barela nafte mogla bi da skoči na 200 dolara u roku od nekoliko dana ukoliko Iran ostvari upozorenje da će zbog spora sa zapadnim zemljama zatvoriti Ormuski moreuz, izjavio je energetski analitičar doktor Kent Murs.
 
Murs je savetnik šest od deset najvećih svetskih naftnih kompanija, uključujući proizvođače nafte i gasa u Rusiji, kaspijskom basenu, Persijskom zalivu i na severu Afrike.
 
“Ovo je najozbiljnija američko-iranska kriza od pada šaha 1979. godine. U Iranu vlada veoma opasna situacija, koju samo zaoštravaju problemi na tržištu nafte proistekli iz sankcija koje je uveo zapad”, rekao je Murs u intervjuu poslovnom veb sajtu “Mani morning”.
 
Murs je rekao da bi zatvaranje Ormuskog moreuza, kroz koji prolazi oko 35 odsto svetskih pomorskih isporuka nafte, za posledicu imalo drastično poskupljenje nafte i gasa.
 
“Zatvaranje ovog moreuza rezultovalo bi povećanjem cene sirove nafte za 20 do 40 dolara po barelu u roku od nekoliko časova. Svaka blokada duža od 72 sata dovela bi do rasta cena na 150 do 200 dolara za barel”, rekao je ovaj stručnjak.
 
Istovremeno bi bila povećana i cena gasa, po formuli poskupljenja za 3,2 centa za svaki dolar rasta cene barela nafte, dodao je Murs.  On je naglasio da na sadašnju krizu najviše utiču politički problemi u Iranu, najnovija runda međunarodnih sankcija protiv iranskog bankarskog sektora i odluka EU o bojkotu uvoza iranske nafte.
 
Murs smatra da će se bojkot najpre osetiti u Grčkoj i Španiji, koje uvoze najviše nafte iz Irana među evropskim zemljama. Murs je ukazao na pad vrednosti iranske valute rijala za skoro 80 odsto prema dolaru za manje od godinu dana, kao i na činjenicu da iranske vlasti zbog sankcija nemaju na raspolaganju više od 120 milijardi dolara od prodaje nafte na računima u inostranstvu.
 
On je rekao da je ova situacija dovela do podele između predsednika Mahmuda Ahmadinedžada i njegovih bivših pristalica u parlamentu.
 
“Nekoliko najbližih predsednikovih savetnika su optuženi, ili će to uskoro biti, za korpuciju. To obuhvata bankarske prevare vredne nekoliko milijardi dolara”, rekao je Murs.