Semberija: Ozimi usevi u lošem stanju

PinterestFacebookTwitterShare

Ozimi usevi u Semberiji u veoma su nepovoljnom stanju zbog nedostatka padavina pre i za vreme setve, kao i u periodu nicanja ozimih kultura, ocenio je predstavnik instituta za kukuruz “Zemun polje” za BiH Dragiša Lopandić.

Zbog nedostatka padavina zemljište je težeg mehaničkog sastava zbog čega je obrada bila izuzetno teška. “Na takvim zemljištima proces nicanja je bio izuzetno dug. Kada se uzme u obzir da i u letnjim mesecima nije bilo padavina, onda taj deficit još više dođe do izražaja”, rekao je Lopandić.

On je dodao da su u povoljnijem položaju ozimi usevi, koji su sejani na zemljištu lakše strukture, kao i na zemljištu gde je priprema obavljena na kvalitetniji način. “Na ovakvim zemljištima usevi su već u fazi bokorenja”, dodao je Lopandić.

Prema njegovim rečima, bilo je potrebno da poljoprivredni proizvođači, prilikom setve, unesu jedan deo mineralnog đubriva, ali je mali broj poljoprivrednika mogao sebi da priušti nešto ubog teške finansijske situacije. S obzirom na to da je mali broj poljoprivrednika pođubrio zemljište prilikom setve, Lopandić je preporučio proizvođačima da u februaru, čim vremenski uslovi to dozvole, obave prvu prihranu sa azotnim đubrivom.

Komentarišući činjenicu da na području Semberije u poslednjih nekoliko godina “niču” voćnjaci i da ovaj kraj postaje prepoznatljiv i po ovoj poljoprivrednoj grani, Lopandić je savetovao voćarima da tokom februara obave zimsko orezivanje. “Neophodno je i zimsko prskanje, kojim bi se u voćkama suzbio najveći broj štetočina koje preživljavaju u zimskim uslovima i koje se razvijaju i uništavaju voćku”, rekao je Lopandić.

Na području Semberija jesenja setva obavljena je na oko 13 000 hektara oranica.