Šezdeset miliona dinara za izmeštanje Azohema

PinterestFacebookTwitterShare

Proizvodni pogon fabrike Azohem biće preseljen iz šireg centra Subotice na lokaciju fabrike Azotara, koja je udaljena nekoliko kilometara od grada.

 
Ugovor o sanaciji i preseljenju pogona potpisali su danas direktorka Fonda za zaštitu životne sredine Željka Jurakić, direktor subotičke fabrike za proizvodnju mineralnih đubriva Azohem Goran Kojić i predsednik Upravnog odbora fabrike Jožef Kasa.
 
Potpisivanju Ugovora u Subotici prisustvovao je i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, koji je tom prilikom istakao da se na ovaj način rešava jedan istorijski problem, jer se prilikom fabričke proizvodnje u vazduh emituje praškasta materija čije vrednosti su iznad zakonom dozvoljenih vrednosti.
 
“Ovo je evropska integracija u praksi, jer po evropskim standardima građanima treba obezbediti Ustavno pravo na zdravu životnu sredinu, a privrednim subjektima mogućnost da proizvode”, rekao je Dulić.
 
Ministar je podsetio da je u poslednjih nekoliko godina Narodna skupština usvojila nekoliko zakona iz oblasti zaštite životne sredine, ali je upozorio da u našoj zemlji ima gotovo 400 zagađenih lokacija kao posledica industrijske proizvodnje, koje treba da budu sanirane i rekultivisane u narednim godinama.
 
“Tek našim daljim hodom ka Evropskoj uniji, pogotovo dobijanjem statusa kandidata, mi ćemo imati priliku da pristupimo i onom segmentu evropskih fondova koji će otvoriti kreditnu liniju da se mnogi ovakvi problemi rešavaju”, rekao je Dulić.
 
Direktorka Fonda za zaštitu životne sredine Željka Jurakić je istakla da je Fond za izmeštanje pogona odobrio 60 miliona dinara bespovratnih sredstava, ali da je ukupna vrednost projekta daleko veća.
 
Predsednik Upravnog odbora Azohema Jožef Kasa je kazao da je preseljenje već započeto i biće završeno za nekoliko meseci, tako da očekuje da će proizvodnja na sadašnjoj lokaciji uskoro potpuno prestati, mada će za sanaciju terena ipak trebati više vremena.
 
Preduzeće Azohem je 2006.godine kupilo fabriku Azotara, kako bi tamo izmestilo proizvodnju, ali u nedostatku sredstava to do sada nije realizovano. Po rečima direktora Azohema Gorana Kojića sada su sredstva obezbeđena, pa će proizvodnja za 2012. godinu već biti organizovana na novoj lokaciji, na prostoru fabrike Azotara, koja je od grada udaljena nekoliko kilometara.