Trajal uskoro u rukama Amerikanaca

PinterestFacebookTwitterShare

Američka kompanija Cooper tires će zvanično preuzeti fabriku auto guma u Kruševcu do kraja nedelje, kada se očekuje i uplata.
 
Bilo je predviđeno da američki Cooper tires sa kojim je potpisan predugovor o prodaji fabrike auto guma Trajal korporacije u Kruševcu, uplati 13 miliona evra do 16. januara 2012. godine. To se danas nije dogodilo, a sa uplatom se kasni zbog tehničkih problema, kaže portparol Trajal korporacije Lenka Marković
 
Preuzimanje fabrike auto guma (FAG) do kraja nedelje očekuje i predsednik veća samostalnog sindikata za više opština Milenko Mihajlović koji je istakao da će sindikat od investitora zatražiti odgovor na pitanje, zbog čega će radnike u FAG-u zapošljavati na određeno vreme. 

“Postoje najave da će zaposleni koji će raditi u FAG-u imati obavezu da prvo sporazumno raskinu radni odnos sa bugarskim Brikelom koji je još 2006. godine kupio Trajal, te da nakon toga na šest meseci zasnuju radni odnos kod Kupera”, precizirao je Mihajović koji je rekao da se radnici zbog toga osećaju nesigurno. 

Ukoliko Cooper tires do kraja nedelje uplati 13 miliona evra koliko je predviđeno predugovorom, novac će prema ranijim izjavama zamenika generalnog direktora Nebojše Đenadića biti uložen u nabavku nove opreme i sirovina, sprovođenje socijalnog programa i izmirenje obaveza prema dobavljačima. 

Inače, u ovom trenutku 70 odsto kapitala Trajal korporacije pripada bugarskom Brikelu, dok je odlukom Vlade o konverziji duga prema državi, uglavnom vezanog za carine, doprinose i poreze od 24 miliona evra, država dobila udeo od 25 odsto.