Ograničenje marže poštuje oko 98 odsto objekata

PinterestFacebookTwitterShare

Uredbu o ograničenju trgovinske marže na 10 odsto za osnovne životne namirnice, poštuje oko 98 odsto kontrolisanih maloprodajnih objekata, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Srbije Ljubiša Dimitrijević.
 
„Dosadašnje kontrole oko 1.500 maloprodajnih objekata pokazale su da manje od dva odsto kontrolisanih objekata ne poštuje tu uredbu“, kazao je Dimitrijević.
 
Dimitrijević je naglasio da je istekao period obaveštavanja trgovinskih objekata o uredbi o ograničavanju marže i od sada će se kažnjavati oni koji je ne poštuju i ne primenjuju.
 
„Prvi period kontrole bio je edukativan i informativan, sada krećemo u kontrole u kojima ćemo gledati da li ima povreda uredbe i u skladu sa vrstom to sankcionisati“, kazao je on.
 
Tržišna inspekcija od 4. januara kontroliše da li prodavnice u Srbiji postupaju po uredbi Vlade Srbije od 30. decembra 2011. godine kojom je na šest meseci trgovačka marža za osnovne životne namirnice ograničena na 10 odsto. Uredba se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, šećer i svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.
 
Na sajtu Ministarstva poljoprivrede i trgovine navodi se da uredba o maržama predviđa novčanu kaznu od 200.000 do dva miliona dinara za prekršaj pravnog lica, a može se izreći i zaštitna mera zabrane preduzeću da se bavi određenom delatnošsću od šest meseci do godinu dana.
 
Kako se navodi, za prekršaj će biti kaznjeno i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara, dok je novčana kazna za preduzetnika od 50.000 do 500.000 dinara, a može se izreći zaštitna mera zabrane vršenja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.