Nemci ne daju „Made in Germany“

PinterestFacebookTwitterShare

Nemačka industrija strahuje da će joj biti naneta velika šteta ukoliko se ostvare planovi Evropske unije (EU) o novom načinu označavanju porekla robe.
 
Prema navodima nemačkih medija, komesar EU za poreze i carinsku uniju Algirdas Šameta planira propis prema kojem oznaka „Made in…“ može da naziv zemlje sadrži samo ukoliko proizvod koji ima tu oznaku, barem 45 odsto zaista i potiče iz te zemlje.
 
Prema dosadašnjim propisima EU, oznaku „Made in Germany“ mogu da nose proizvodi kod kojih je“završna, suštinska, sa privrednog stanovišta opravdana prerada ili dorada, bila u Nemačkoj“. Tako oznaku „proizvedeno u Nemačkoj“ mogu da nose i oni proizvodi koji su i više od 90 odsto izrađeni u inostranstvu i u Nemačkoj su samo konačno obrađeni ili dorađeni. 

Predsednik Nemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) Hans Hajnrih Driftman ocenio je da bi novi propis EU mogao da nanese ogromnu štetu nemačkoj privredi. Ugrožene bi bile, kako je naglasio, pre svega ključne izvozne branše – automobilska industrija, elektrotehnika i mašinogradnja. Pored toga, naveo je šef DIHK, i potrošači bi ostali bez značajne“pomoći u orijentaciji na tržištu“. 

Konačna odluka o novom sistemu označavanja porekla robe u EU još nije doneta, a navedeni predlog sporan je i u samoj Komisiji. Povod za novo rešenje bile su razmirice u vezi sa antidamping-carinama na proizvode Severne Koreje, napravljene od kineske čelične užadi. 

Na proizvode iz Severne Koreje plaćaju se visoke carine, a jedan nemački koncern se na to žalio Evropskom sudu pravde i spor dobio pozivajući se na to da su primarni delovi proizvedeni u Kini, a u Severnoj Koreji samo konačno obrađeni.