Hrvatske kompanije „osvajaju“ Sudan

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici desetak hrvatskih kompanija u organizaciji Hrvatske gospodarske komore putuju u Kartum, glavni grad Sudana.
 
U HGK navode da su pripreme i dogovori o putu u završnoj fazi, ali dodaju da su u pitanju delatnosti za koje je Sudan iskazao interes.
 
Poznato je da će se tamo održati prvi pregovori u području IT-a, poljoprivredne mehanizacije, semenarstva, opreme za razminiranje i programa železnica.
 
HGK je, objašnjava direktorka Sektora za međunarodne odnose Sunčanica Skupnjak Kapić, u saradnji s Počasnim konzulatom Sudana u Hrvatskoj početkom prošle godine započeo projekat poboljšanja saradnje između dve zemlje. Tokom godine definisana su moguća područja saradnje i pronađeni potencijalni partneri sa sudanske strane.
 
Skupnjak Kapić dodaje da je Sudan država koja se nakon završetka dugogodišnjih sukoba nedavno ponovno počela otvarati i u političkom i ekonomskom pogledu. Međusobno priznanje sa Južnim Sudanom dovelo je do smirivanja sigurnosnog stanja, što je rezultiralo ukidanjem sankcija i normalizacijom međunarodnih odnosa. 

„Uz političke pomake, Sudan želi da aktivira i ekonomsku saradnju pri čemu je posebno izražen interes za Hrvatsku. Naime, hrvatske kompanije poznate su na tom području još od pre nekoliko desetina godina i imaju dobre reference. Sudan je hrvatskim kompanijama trenutno poprilična nepoznanica pa je izaslanstvo dobra prilika za uspostavljanje inicijalnih kontakta i povećanje informisanosti o mogućnostima i uslovima poslovanja“, objašnjava ona. 

Navodi se i da se saradnja može ostvariti u infrastrukturnim projektima, naftnom sektoru i u transferu tehnologija u svim sektorima kojima Hrvatska raspolaže. U području brodogradnje već su počeli pregovori o ribarskoj i trgovačkoj floti.