Cene stanova opale, kupaca sve manje

PinterestFacebookTwitterShare

Iako su cene stanova na području grada prošle godine bile niže za 20 odsto i mogu da se porede sa onima iz 2005, kada su bile najniže, sve manje je onih koji se odlučuju za kupovinu kako novih tako i starih.
 
Potvrdili su ovo “Glasu Srpske” vlasnici građevinskih firmi i agencija za promet nekretnina. Oni takođe ističu da se u današnje vreme ne isplati graditi stanove, jer se zgrade završe i ostaju prazne, a stanovi teško pronalaze svoje kupce.

– Kupovina stanova je primetno opala u poslednje vreme iako su cene niže u odnosu na prethodne godine. Pogotovo je teško prodati one koji su u novogradnji, a koji u centru grada koštaju od 2.500 maraka po kvadratu. Nije lako naći kupca i za stanove na Starčevici, gde su najjeftiniji, i za kvadrat treba izdvojiti 1.900 KM. Ima zainteresovanih kupaca, dođu, gledaju ali malo njih može da kupi stan u tek završenoj zgradi – rekao je Boris Arežina, vlasnik jedne građevinske firme.

Kao razlog zašto se ne kupuju, Arežina je istakao nemogućnost dobijanja kredita u bankama, a mali je broj onih koji stan mogu da kupe od novca koji imaju.

U jednoj od građevinskih firmi najavljuju da će, prema prognozama stručnjaka, ova godina za građevinske firme biti veoma teška.

– Tome u prilog ide i sama činjenica pada cena u odnosu na prethodne godine, manja potražnja i kupovina stanova, jer ljudi su bez para, svakim danom sve više njih ostaje bez posla, dok je sve više nezavršenih i neprodatih stanova. Radovi se obustavljaju i čekaju bolja vremena – rekli su u građevinskoj firmi.

I u agencijama za promet nekretnina ističu da su cene niže u odnosu na prethodne godine i dodaju da su se sada izravnale, jer su pre bile velike oscilacije za stanove u istim naseljima.

– Polovni stanovi su najjeftiniji na Starčevici gde se neki mogu naći i za 1.400 u zavisnosti od lokacije i kvaliteta pa do 1.800 maraka. Najskuplji su, svakako, polovni stanovi u centru gde im se cena kreće od 1.800 pa do 2.000 maraka – rekao je vlasnik jedne agencije za promet nekretnina Petar Zec i dodao da je tokom prošle godine bio manji broj prodatih stanova u odnosu na prethodnu.