Pare za šminkanje zgrada

PinterestFacebookTwitterShare

Majstori će ove godine imati pune ruke posla kod ”glavnog gazde” u Srbiji. Uprava za zajedničke poslove republičkih organa namerava da za rekonstrukciju ili adaptaciju više od deset zdanja potroši 365 miliona dinara, odnosno 200 miliona više nego lane.
 
Planirano je da skele ”okupiraju” najvažnije državne objekte. Tako će biti nastavljeno saniranje terase na zgradi Predsedništva i rekonstrukcija sistema za hlađenje u Palati ”Srbija”, a majstori će ove godine ”našminkati” i Vladu Srbije.

– U Nemanjinoj 11 planirana je sanacija krova i dvorišta, kao i zamena telefonske centrale – rekli su nam u Upravi za zajedničke poslove. – Kada je reč o novim projektima, nameravamo da za potrebe Državne revizorske institucije rekonstruišemo zgrade u Zagrebačkoj 3 i Gavrila Principa broj 16. Biće renoviran i tavanski postor u Ulici kneza Miloša 20, a za ove radove još nije urađena tehnička dokumentacija, mada je novac i za to planiran.

Kada je reč o započetim poslovima, Uprava namerava da majstori nastave sa hidroizolacijom terase vile ”Mir”, dok će oko vile ”Šumadija” u Topoli biti završena drenaža.

Tokom prošle godine, država je za sanaciju svojih zdanja potrošila 162 miliona dinara. Neimari su najviše posla imali u Palati ”Srbija”, na zgradi Ministarstava u Nemanjinoj 22-26 i Predsedništvu na Andrićevom vencu.

Ispred bivše zgrade SIV rekonstruisana je fontana, saniran plato i parking, a unutra su zamenjeni kotlovi i rashladni kompresori, kao i baterije u trafo-stanici. Sve ovo koštalo je 68 miliona dinara.

Za dom većine ministarstava odvojeno je 28 miliona dinara, od čega 10 miliona za modernizaciju liftova i četiri za sanaciju fasadne bravarije. Na Andrićevom vencu trenutno je u završnoj fazi sanacija prohodne terase, a ovaj projekat vredan je 20 miliona dinara.