EPS: Mnogi ne koriste mogućnost popusta

PinterestFacebookTwitterShare

Popust od 11,89 odsto na račun za struju koristi manje od polovine domaćinstava koja za to imaju šansu.


Ovo pokazuju poslednji podaci Elektroprivrede Srbije, za novembarske račune, koji su na naplatu došli pred kraj 2011. godine, a prosečno umanjenje na uplatnicama iznosilo je oko 120 dinara. Dok je za pojedine potrošače cifra premala da bi čekali u redu, drugi ne mogu da uklope plaćanje sa primanjima.

Poskupljenje struje od prošlog aprila, Vlada Srbije odobrila je uz uslov da EPS obračunava popust od 11,89 odsto domaćinstvima koja troše do 350 kilovata, nemaju zaostala dugovanja i račun plate u roku dospeća. Računica je pokazala da je odmah po uvođenju ove povoljnosti, popust dobilo 1,35 miliona porodica, a iskoristilo ga je 634.000.

Broj domaćinstava kojima je u novembru odobrena ova povoljnost, ipak, manji je za skoro 170.000, prvenstveno zbog onih koji se greju na TA peći, grejalice i električne kotolove. A u ovom mesecu popust je iskoristilo 46,9 odsto potrošača koji su imali šansu.

– Nemam dovoljno para da platim račun za struju u roku, iako je redovno plaćam – kaže Beograđanka Nađa Š. (66). – Retko i mogu da se uklopim u potrošnju do 350 kilovata, jer bih morala da se odreknem grejanja. Drugi deo penzije mi leže kasnije, pa se trudim da ponekad ugrabim bar manji popust.

Brojke govore da Kragujevčani, Smederevci i Požarevljani najmanje koriste ovu povoljnost. Samo trećina domaćinstava, kojima je „Elektrocentar“ odobrio popust na poslednjem računu, platilo ga je u roku dospeća. Ovo umanjenje najviše su iskoristili potrošači u Beogradu i Vojvodini, kojih je 53 odsto platilo račune na vreme.

– Ostavljen je kratak rok za plaćanje, pa pojedini potrošači procenjuju da ih čekanje pred šalterima skuplje košta od samog popusta – objašanjava za „Novosti“ ekonomista Dragomir Milićević. – S druge strane, ljudi ostanu bez novca do polovine meseca, pa čekaju platu ili penziju. A podatak da polovina, ipak, iskoristi popust govori o tome da je ušteda od 130 dinara i dalje značajna za.