BASF smanjuje proizvodnju GMO hrane

PinterestFacebookTwitterShare

Vodeća hemijska kompanija na svetu, nemački BASF, zaustavlja proizvodnju i reklamiranje novih genetsko modifikovanih proizvoda.


Razlog za manju proizvodnju proizvoda namenjenih evropskom tržištu je to što su neke zemlje zabrinute zbog primene biotehnologije.

„Ubeđeni smo da primena biotehnologije predstavlja ključnu tehnologiju za 21. vek“, saopštio je Stefan Marcinovski, član izvršnog odbora BASF-a, koji rukovodi biotehnološkim procesom.

Međutim, ova tehnologija još nailazi na neodobravanje velikog broja potrošača, poljoprivrednika i političara u mnogim delovima Evrope pa nema poslovnog smisla da se nastavi ulaganje u proizvode isključivo za uzgajanje na ovom tržištu, dodao je on. 

Kompanija je zbog toga saopštila da će zaustaviti uzgajanje genetski modifikovanog krompira Amflora, čije je uzgajanje odobreno u Evropi 2010, i premestiti sedište u Sjedinjene Države. 

Međutim, kompanija je ostavila otvorena vrata za druge genetski modifikovane krompire, kao što su Amadea, Modena i Fortuna, navodeći da će se njihovi procesi regulatornog odobrenja koji su već u toku nastaviti.