U Srbiji skroman privredni rast

PinterestFacebookTwitterShare

Turska je imala najsnažniji ekonomski rast 2011. godine, Srbija skroman, a u Hrvatskoj je utvrdjeno najslabije povećanje privredne aktivnosti od svih zemalja- kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

To pokazuju najnovija ekonomska analiza Evropske komisije u Briselu, u koju je agencija Beta imala uvid.

U izveštaju se navodi da je rast bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji 2011. godine bio 1,9 odsto, u Crnoj Gori 2,7 odsto, u Hrvatskoj 0,6 odsto, u Makedoniji 3,0 odsto, dok za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosovo nije bilo podataka.

Došlo je do usporavanja u srpskoj privredi čiji rast je u poslednjem kvartalu 2011. iznosio samo 0,5 odsto, a glavni pokretač je bio izvoz, dok je domaća potrošnja bila u padu.

U Crnoj Gori i na Islandu nije bilo promene privrednog rasta.

U analizi Evropske komisije se napominje da je, s izuzetkom Turske, u svim državama koje su na putu ka EU, otvoren vrlo mali broj novih radnih mesta, a nezaposlenost je i dalje visoka.

U zemljama Zapadnog Balkana je zabeležen dalji pad inflacije, izuzev u Hrvatskoj, iako je rasta cena na malo u toj zemlji i dalje nizak, 2,1 odsto. U Srbiji je u decembru stopa inflacije bila 7,0 odsto što je iznad cilja Narodne banke, napominje se u izveštaju Evropske komisije.