Usporen privredni rast Kine

PinterestFacebookTwitterShare

Kineska ekonomija, druga po veličini u svetu, zabeležila je najsporiji rast u proteklom periodu od preko dve godine, objavio je kineski zavod za statistiku.

Bruto domaći proizvod povećan je za 8,9 odsto u tri meseca do kraja decembra u poređenju sa istim periodom prošle godine. To je smanjenje za 9,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

 
Na godišnjem nivou, tempo privrednog rasta bio je 9,2 odsto, što predstavlja pad u odnosu na 10,3 odsto u 2010. godini.Analitičari očekuju da će rast kineske ekonomije biti dodatno usporen ove godine, preneo je BBC.

 
Kina je godinama spadala među zemlje sa najbržim privrednim rastom, ali je u prethodnoj godini došlo do usporavanja do nivoa koji je lakše održiv.

 
Vlada je preduzela mere koje bi trebalo da obuzdaju prekomeran rast tržišta nekretnina i investicija i pooštrila monetarnu politiku.

Drugi faktor koji je uticao na usporavanjenje privrednog rasta jeste pad izvoza usled smanjenja potražnje za robom u Evropi i SAD. Kineske vlasti pokušavaju da pojačaju nivo domaće potrošnje da bi umanjile zavisnost zemlje od izvoza.