Istraživači nafte okupirali Banat

PinterestFacebookTwitterShare

Protekla nedelja u Zrenjaninu obeležena je protestima protiv istraživanja nalazišta nafte u Banatu.
 
Građani su negodovali zbog radova koje obavlja mađarski izvođač za kompaniju NIS, odnosno za ruskog investitora kao naručioca posla, jer navodno preti opasnost njihovim kućama.
 
Radovi na utvrđivanju zaliha nafte u banatskom podzemlju počeli su jesenas, o čemu je javnost bila obaveštena. Građani su upozoreni da se šteta na kućama i građevinama ne očekuje, a da su oštećenja na usevima moguća. Pojašnjeno je da je izvođač radova spreman da vlasnicima nadoknadi gubitke na njivama i u naseljima, ako ih bude.
 
Dok se radilo po selima, osim što su meštani konstatovali da nikada nisu videli toliki broj vozila po sokacima i atarima, neke ozbiljnije primedbe nisu se čule. Kada su radnici i „prateća infrastruktura“ prešli iz sela u Zrenjanin dočekali su ih prigovori.

Građani i stranke su se pobunili, a redosled bi mogao biti i obrnut, s naglaskom da je reč o opoziciji. Čim su se oglasili građani, jer se prozrelo da je na prvom mestu mogućnost naplate, navodno, velike štete, opozicija je pripisala odgovornost strankama na vlasti.

Građani su izrazili bojazan da će im biti oštećene kuće, SNS je najodgovornijim odmah proglasio gradonačelnika, jer je prizvao dolazak vozila teških po 23 tone, a LDP ocenio da izazivaju takve vibracije da šteta ne može da se izbegne.

„Obratili su mi se potpisnici peticije za zabranu istraživanja, da im pomognem u rešavanju ove situacije. Hoćemo od nezavisnih stručnjaka da čujemo mišljenje da li vibracije mogu da izazovu štetu. Mi imamo samo izjavu čoveka iz nadzora NIS-a koji kaže da su vibracije „milovanje”. Ako je tako, zašto nisu čekićem izazivali vibracije“, kaže Judit Popović, poslanik LDP-a u Narodnoj skupštini.

Ona je prisustvovala radu specijalnih mašina pred gradonačelnikom Miletom Mihajlovim, na periferiji grada. Prigovorila je da se u ovom poslu nije radilo javno i zapitala zašto se tehnika ne smesti ispred kuća gradskih čelnika.

Stručnjaci iz NIS-a su istakli da tamo gde postoji bilo kakva opasnost od štete neće ni raditi.

Izvođač radova je u toku priprema slikao već oštećene objekte kako se prethodna oštećenja ne bi pripisala njima. Veliki broj vozila i kablova kojima je isprepleten dobar deo grada izazivaju svakojake asocijacije, pa i takve da je traženje nafte samo farsa, a da se u stvari radi o špijunaži svih naših dobara, u korist Nemaca.

Gradonačelnik Mileta Mihajlov je poručio Zrenjanincima da mogu biti bezbrižni.

„NIS je pouzdan partner, sa kojim grad ima dobru saradnju. Radili su istraživanja u okolnim selima i nadoknađivali štetu koju su izazvali u atarima. Trebalo bi organizovati javne skupove na kojima bi se građanima odgovorilo na sva pitanja“, rekao je gradonačelnik i dodao da panici nema mesta.
 
Gorica Mandić, direktorka sektora za geološka istraživanja u NIS Naftagasu, odmah je ponudila da se mašine premeste do njene kuće na ulazu u Zrenjanin, i da se tamo pokaže kako rade, uz maksimalne vibracije, jer od njih nema nikakve opasnosti.
 
„Za grad će biti dobro ako ova istraživanja pokažu nova nalazišta, a u istražnim radovima zaposleno je 150 ljudi iz ovog okruženja“, kazala je direktorka naglašavajući da postoje sva odobrenja nadležnih ministarstava. Od istraživanja grad ima samo korist, a nema štetu, naglasila je Mandićeva uz napomenu da su radove odobrile sve nadležne službe i da vibracije nisu veće od onih koje izazove saobraćaj na ulicama.