(VIDEO) “Corriere”: Kapetan nasukao brod zbog konobara?

PinterestFacebookTwitterShare

Kapetan italijanskog kruzera koji se nasukao u blizini ostrva Điljo približio se isuviše blizu kamenitoj obali kako bi učinio glavnom konobaru koji tu živi, izvestio je danas italijanski dnevnik “Corriere della Sera”, a u prilog tome ide i izjava konobarovog oca.
 


Prema dnevniku, koji se poziva na izjave očevidaca, neposredno pre nesreće kapetan Frančesko Sketino pozvao je glavnog konobara Antonela Tjevolija na most i rekao mu: “Antonelo, dođi da vidis, blizu smo tvog Đilja“.

Tjevoli je trebalo da ode na odmor prethodne sedmice, ali je morao da ostane jer nije mogla da mu se pronađe zamena, naveo je list, a preneo AFP. Kapetan je želeo da mu ugodi približavajući veliki brod blizu obala Toskane, piše dnevnik. Takođe, list navodi izjave očevidaca da je Tjevoli, dok je stajao na mostu, rekao kapetanu: “Pažljivo, mnogo smo blizu obale“.

Glavni konobar je svoju priču ispričao obalskoj straži i biće saslušan u istrazi o uzrocima nesreće, dodaje list.

Otac glavnog konobara Đuzepe Tjevoli (82) izjavio je za Rojters da mu je sin telefonirao pre nesreće kada mu je rekao da će mu posada salutirati aktiviranjem sirene na brodu dok budu prolazili blizu Đilja. “Brod se očigledno previše približio. Ne znam da li je Antonelo tražio od kapetana da priđe, ali odgovornost je uvek na kapetanu”, kazao je Đuzepe.

Italijanske vlasti su uhapsile kapetana Sketina, a kompanija “Kosta kroćere”, vlasnik luksuznog turističkog broda saopštila je da je on načinio “greške u proceni” i da nije poštovao proceduru o evakuaciji putnika i posade. U trenutku nesreće na luksuznom turističkom brodu nalazilo se 3.200 putnika i 1.023 člana posade od kojih je većina evakuisana čamcima za spasavanje, helikopterima i drugim brodovima koji su se zatekli u tom području.

U nesreći je poginulo šestoro, povređeno 67 ljudi, dok se 29 vodi kao nestalo.
 
Italijanska Obalska straža objavila je video evakuacije putnika s nasukanog broda, snimljenog u noći između petka i subote kada se nesreća dogodila.
 

Pronađena sedma žrtva brodoloma

Spasioci su danas pronašli još jedno telo u olupini luksuznog turističkog broda “Kosta Konkordija”, koji se u petak uveče nasukao u blizini obala Toskane, pa se broj žrtava popeo na sedam.

Spasioci, koji nastavljaju potragu za preostalih 28 putnika i članova posade koji se vode kao nestali, još nisu izvukli telo sedme žrtve iz olupine, objavio je italijanski list “Stampa” na svom veb sajtu.

Oni su danas nastavili da pretražuju delimično potopljenu olupinu ogromnog broda, pošto je šef italijanske obalske straže Marko Brusko juče izjavio da postoji “tračak nade” da ima preživelih. Sami spasioci, međutim, kažu da su šanse da bude preživelih u ovom trenutku minimalne, preneo je AFP. Brusko je pre pronalaženja sedmog tela izjavio da još nije poznata sudbina četiri člana posade i 25 turista među kojima je šestoro Italijana.