Cene nafte rastu nakon iranskog upozorenja susedima

PinterestFacebookTwitterShare

Cene nafte porasle su u ponedeljak na međunarodnim tržištima, poduprte pojačanim strahom za snabdevanjem nakon što je Iran upozorio arapske susede u Perzijskom zalivu da će snositi posledice ukoliko odluče nadomestiti iranski izvoz, blokiran sankcijama.

Tako se cena barela na londonskom tržištu povećala za 73 centa, na 111,17 dolara, nakon što je nakratko poskočila i na 111,67 dolara. Na američkom tržištu barel se prodavao po 70 centi višoj ceni, pa se njime trgovalo po 99,40 dolara.

Najnovija iranska pretnja odgovor je na nastojanja čelnika najvećih azijskih potrošača, Kine, Japana i Južne Koreje, da na Bliskom istoku pronađu nadoknadu za iransku naftu, s obzirom na pritisak Sjedinjenih Država da se obustavi uvoz iz Irana.

Značajniji rast cena stopirala je odluka agencije Standard & Poor’s o sniženju rejtinga devet od ukupno 17 članica evrozone.

„Iran je na tržištu još uvek glavna tema zbog novih upozorenja drugim arapskim proizvođačima“, rekao je Andi Somer iz švajcarskog EGL-a. „Iz Irana su proteklih nekoliko dana stizale teške izjave“, podsetio je.

Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi izjavio je u subotu da je drugi po veličini svetski izvoznik nafte, jedini u OPEC-a sa značajnim neiskorišćenim kapacitetima, spreman podmiriti moguće povećanje potražnje.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) saopštila da je cena nafte u petak iznosila 111,75 dolara, što znači da je pala za 1,18 dolara u odnosu na dan ranije.